Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

BeetNote Hoefbevangenheid

SpeediBeet voor paarden met laminitis (hoefbevangenheid)
Laminitis betekent letterlijk: ‘ontsteking van de lamellen’.
 
De ziekte kent een aantal fases; in het ergste geval laat het hoefbeen helemaal los van de hoefwand. Wat we op dit moment weten is dat hoefbevangenheid wordt veroorzaakt door een aantal factoren die op zeer complexe wijze met elkaar verbonden zijn en die afhankelijk zijn van drie belangrijke prikkels:
  1. Mechanische schade
  2. Bloedstroom (bloedvergiftiging?)
  3. Metabole triggers
Als we de mechanische schade buiten beschouwing laten, kunnen zowel het bloed als de metabole oorzaken worden beïnvloed met voeding. In veruit de meeste gevallen kan een overdaad aan suikers of zetmeel worden aangewezen als de hoofdschuldige.
 
Neushoorns hebben het ook
Overigens geldt dit  niet alleen voor paarden; alle herbivoren kunnen leiden aan een vorm van hoefbevangenheid. Het is bij koeien en schapen bekend onder de naam acidose, en het komt zelfs voor bij neushoorns in gevangenschap.
 
Te snel
Bij een overdaad aan zetmeel is er in de darmen geen tijd om de voeding op de juiste plaats af te breken. De onverteerde suikers en zetmeel komen samen met de bacteriën die normaal in de dunne darm hun werk doen terecht in de dikke en blinde darm.
 
Deze invasie van bacteriën die het zetmeel fermenteren, in combinatie met een grote hoeveelheid ‘brandstof’, verandert de omgeving in de dikke en blinde darm. De bacteriën die daar normaal leven gaan dood en de ‘verkeerde’ bacteriën die van een zure omgeving houden groeien. Dit zijn de bacteriën die bij de afbraak van voedingsstoffen gevaarlijke endotoxines produceren.
 
Welk voer is geschikt?
Pavo SpeediBeet bevat geen zetmeel en zeer weinig suiker en is daarom ideaal voer voor paarden en pony’s die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid.
 
Feitelijk wordt er bij de vertering van SpeediBeet minder melkzuur in het darmstelsel geproduceerd dan bij de vertering van hooi.
 
Dr. Tom Shurlock