Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Blog 1 - Te dik, afvallen is niet eenvoudig

Vanaf het moment dat Amarosa geboren werd vond ik haar al bijzonder. Een leuk merrieveulen wat gek was op aandacht. We hebben haar 3 jaar met wat vriendjes lekker in de wei gehad en zo zagen we haar groeien. Niet alleen in de hoogte, maar ook in de breedte!

Het besef

In eerste instantie vonden we dit nog niet echt een probleem, we dachten namelijk dat dit met arbeid wel beter zou worden. Vanaf het moment dat we haar gingen beleren is alles in sneltrein vaart gegaan. Amarosa is een erg lief en vriendelijk paard wat gek is op aandacht. Onder het zadel wil ze altijd voor je werken, maar ze is en blijft wel een merrie!

Toen Amarosa 4 werd hebben we haar meegenomen naar de KWPN keuring. Het commentaar was dat ze overal TE vol was en TE is natuurlijk nooit goed! We zijn haar gewicht in de gaten blijven houden, maar ze bleef altijd TE zwaar. We merkten dat het zadel niet echt lekker lag dus besloten om een nieuwe aan te schaffen. De zadelmaker begreep direct het probleem en hij vertelde duidelijk dat het probleem niet alleen met een nieuw zadel verholpen zou worden, maar dat ze meer moest afvallen.

Minder gras met graasmasker

Ik kocht haar eerste graasmasker en zette haar minder uren in de wei. We merkte dat ze haar grasbuik snel kwijt raakte, maar ze bleef TE zwaar. Amarosa heeft er geen moeite mee om alleen te staan, dus we gaven haar, haar eigen stukje land (zand). Ook dit ging weer beter,maar het gaf nog niet het resultaat wat we hoopte. Ze werd steeds handiger in het zelfstandig afdoen van haar graasmasker door te schuren of het op raadselachtige wijze kapot te bijten. Ik besloot om het masker strakker te doen, helaas hielp het niet, sterker nog, hierdoor beschadigde haar neus en mond. Ze moest en zou dat grassprietje te pakken krijgen!

Krachtvoer aanpassen

Natuurlijk hebben we ook het krachtvoer aangepast. Ik ben geen fan van steeds maar ander voer geven maar we waren zoekende. Veel soorten en merken heeft ze gekeurd zoals: basisbrok, sportbrok, haver, IJslanderbrok, ponybrok en diverse supplementen. Ze werd niet dikker, maar ook bepaald niet dunner!

Training

Ik rijd Amarosa 6 dagen per week, we trainen thuis op M2-dressuur niveau. Dus aan haar training en beweging werd genoeg gedaan.
Ik heb haar na laten kijken door de tandarts, haar gebit was super.

Acceptatie

Uiteindelijk probeerde ik mij er maar bij neer te leggen dat het gewoon een paard was met een wat voller postuur. Elke keer als ik weer op wedstrijd of op training ging werd ik toch met het probleem geconfronteerd. Mensen maakte een opmerking over haar gewicht of er stond wat over haar gewicht op mijn protocol.
Dat kan iedereen wel zo leuk zeggen, maar wat moet ik eraan doen dan? Vertel het mij! Geef mij die gouden tip! Helaas had niemand de echte oplossing voor mij.

Pavo door dik en dun

Toen ik de oproep van Pavo zag wist ik het! Amarosa moest hieraan mee doen, dit zou super zijn! Ik weet ook zelf dat er dikkere paarden rondlopen, maar ik was al zo lang bezig en ik had al zo veel geprobeerd. Ik kon het niet geloven en was dol gelukkig toen ik de mail van Pavo kreeg dat ze Roos wilden ontmoeten.
Mijn paard, wat nog nooit chagrijnig was geweest door alle afvalacties die haar baasje weer bedacht had! Gaat het dan nu echt gebeuren, zou ze dan echt gaan afvallen?
Ik sta te trappelen om aan dit project te beginnen!