Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Blog 4 - Te dun, gezondheidscheck

Na de eerste spannende weken, begint de rust er een beetje in te komen. We krijgen langzaam een dagelijkse routine met Cindy. Ze doet het er goed op, want ze is vrolijk, alert en we zien haar echt met de dag opknappen.

Door de weeks is Linda degene die de grootste zorg voor Cindy heeft. Zij is gelukkig in de gelegenheid om overdag naar stal te kunnen, wat betekent dat Cindy er lekker uit kan en zo voldoende beweging krijgt. Linda is heel ervaren en goed in staat om haar te observeren en in te schatten hoe het die dag gaat. Hoe ziet Cindy er vandaag uit – heeft ze genoeg energie? Voelt ze zich goed? Kijkt ze energiek en helder? Beweegt ze makkelijk? Heeft ze goed gegeten? Heeft ze goed gemest? Etc.

Als ik het zo opschrijf klinkt het alsof we alleen maar aan het moederen zijn over Cindy. Maar in alle eerlijkheid is dat ook eigenlijk wel een beetje zo. We hebben al jaren paarden, maar de zorg die dit paard nodig heeft is toch wel een beetje anders. Cindy is een uniek gevalletje…

De start van het ‘door dik en dun’ project van PAVO komt als geroepen. Toen we Cindy kochten, hebben een aankoopkeuring laten doen. In principe was ze - behalve dat ze veel te dun was - in orde. We hebben haar eerst een paar weken bij laten trekken. In de eerste behoeften hebben we nu kunnen voorzien, met een schone stal, goed voer en voldoende beweging. Ze knapt zienderogen op. En hoe het nu met haar verdere gezondheid staat, gaan we nu onderzoeken. Want met alleen een keuring kun je niet binnenin het paard kijken. Is ze alleen veel te mager? Of heeft de verwaarlozing schade aangebracht in haar lijf? Het is belangrijk om erachter te komen of ze nog grote tekorten heeft in onder andere vitamines en mineralen.

We hebben van PAVO het HealthCare pakket gekregen. Deze is beschikbaar gesteld door de gezondheidsdienst voor dieren in Deventer en bevat de materialen voor een mestonderzoek en de materialen die de dierenarts nodig heeft om een bloedmonster te nemen. Voor het mest onderzoek moesten we een mestmonster nemen en in een plastic (druk en sluit-)zakje stoppen met een soort absorptie matje. Dit zakje ging weer in een grote om-envelop met de ingevulde papieren erbij en zo op de post naar Deventer. Ik moet zeggen dat ik het toch wel even gek vond om paardenpoep in de brievenbus te stoppen. Laten we hopen dat de post niet bedenkt dat dit een ‘verdachte’ envelop is en de boel open trekt….

We hebben inmiddels op de kliniek in Bodegraven ook de bloedtest gehad.  De uitslagen komen binnenkort binnen, dan kunnen we kijken waar ze nog tekorten heeft en die systematisch gaan aanvullen.