Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Mag het iets meer zijn? (voeding voor sportpaarden)

De 6 gouden regels voor de voeding van uw sportpaard

Topsporters hebben hun prestaties al lang niet meer alleen te danken aan de intensieve training. De juiste voeding speelt een enorm belangrijke rol bij het behalen van de prijzen. En daarbij is het enorm belangrijk te weten wat de hippische atleten precies nodig hebben.

Talent, training, management en voeding
Als Parmala Douche de Grote Prijs van Offenberg (Dld) het 1.50m in Rotterdam wint, heeft deze door A. van den Broek gefokte dochter van Mr. Blue uit Lirmaladouche (v.Voltaire) het succes met name te danken aan de vele uren training met Maikel van der Vleuten.
Maar een klein beetje is het succes ook te danken aan de voerspecialisten die het rantsoen voor deze wereldberoemde hengst samenstellen. “Niet alleen in de topsport, maar ook bij de regionale toernooien kan de prestatie ondersteund en verbeterd worden door een goede voeding” zegt Vincent Hinnen, nutritionist bij Pavo. „De balans in voedingsstoffen moet elke dag kloppen“. Daarmee bedoelt hij dat naast de juiste hoeveelheid energie en eiwit ook een optimale verzorging met vitaminen en mineralen enorm belangrijk is.

Laat je adviseren
Hoeveel prestatie en het welzijn van een paard afhangen van een juiste voeding heeft ook Isabella van Straaten uit Den Ham ondervonden. De 14-jarige springt met haar 10-jarige KWPN-merrie Rachelle-S (v.Cash) uit de fokkerij van haar vader internationaal bij de junioren. Een tijdje geleden heeft ze zich laten voorlichten door Pavo en de voeding van haar paard aangepast. Sindsdien heeft Rachelle-S een duidelijk betere bespiering op de achterhand en de hals gekregen“ zegt Isabella. Advies van de specialisten van hetPavo GroomingTeam is gratis en voor iedereen.

Ruwvoer stimuleert kauwen
Het is goed om 3 maal per dag te voeren en 20 minuten voordat de paarden krachtvoer krijgen alvast ruwvoer te geven. Ruwvoer (hooi, kuilvoer en gras) is de basis voor een gezonde vertering. In de vrije natuur eten de paarden 16 uur per dag ruwvoer, en het hele verteringssysteem is er op gebouwd dat er een continue aanvoer is van het vezelrijke materiaal. Met een kilo hooi is een paard qua eettijd 4 maal zo lang bezig als een kilo krachtvoer. Naast deze zeer goede tijdsbesteding voorkomt een flinke portie ruwvoer ook maagzweren en koliek. Bij het kauwen van het ruwvoer komt veel speeksel vrij en die zorgt ervoor dat de pH in de maag geneutraliseerd wordt, waardoor maagzweren minder kans krijgen. Hoe meer en hoe langer een paard kauwt, hoe beter het is!!

Snelle en langzame energiebronnen
Voor een optimale situatie moet een paard elke dag precies de voedingsstoffen opnemen die het verbruikt worden bij het leveren van de prestaties. Om de energie die gebruikt wordt voor de dagelijkse training en wedstrijden aan te vullen beveelt Vincent Hinnen een combinatie aan van koolhydraten en plantaardige olie. “Het voordeel van koolhydraten ligt voor de hand” zegt de expert. “Koolhydraten kunnen zeer snel energie leveren en zijn zeer geschikt als energiebron voor piekprestaties, zoals ze in wedstrijden vaak gevraagd worden”. Het grote nadeel is echter dat ze snel verbruikt worden. Bij plantaardige olie is dat duidelijk anders. Deze duur-energie bron wordt in tegenstelling tot koolhydraten altijd met zuurstof verbrand, en raakt niet snel uitgeput.

Vitaminen en mineralen, nodig maar wees zorgvuldig
Een uitgebalanceerde voeding beperkt zich niet alleen tot de keus voor een energiebron. Een sportpaard heeft ook vitaminen en mineralen nodig. En voor sportpaarden zijn er een aantal die speciale aandacht vragen. Door de hoge belasting van een paardenlichaam ontstaan er allerlei afvalstoffen. Daartoe behoren o.a. de vrije radikalen. Deze kunnen spierweefsels heel snel beschadigen en moeten dus geneutraliseerd worden. Daarvoor heeft het paard o.a. vitamine E en selenium nodig.

Ook calcium, fosfor en magnesium spelen een belangrijke rol, ze zijn immers de belangrijke bouwstoffen van het botweefsel. Calcium zorgt verder voor het aanspannen van spieren, magnesium voor de ontspanning van spieren. Aan de hand van recente studies is vastgesteld dat het Magnesium gehalte in hooi en voordroogkuil erg laag ligt. Om aan de behoefte van Magnesium te voldoen, moet er aan krachtvoer voor sportpaarden Magnesium worden toegevoegd om tekorten bij het paard te voorkomen. Komt een paard namelijk Magnesium tekort, dan zal dat resulteren in een snelle botafbraak om de Magnesium vrij te maken voor de lichaamsfuncties. En het afbreken van (veel) botweefsel is zeer ongewenst. Daarom is het Magnesium gehalte in het sportpaarden krachtvoer van groot belang. Zomaar een mineralen mengsel bijgeven acht Hinnen niet erg verstandig.

Gouden regels voor de sportpaarden voeding
 

  • Stem het rantsoen voor je paard af op de duur en intensiteit van de arbeid. Gebruik daarvoor de voedingswijzer van Pavo.
  • Ruwvoer - hooi, kuil en gras - vormen de basis voor de voeding van sportpaarden. Geef ruwvoer vóór het krachtvoer
  • Meg je dagelijkse portie krachtvoer met Pavo DailyPlus, speciaal ontwikkeld om paarden goed te laten kauwen op hun krachtvoer.
  • Als energiedrager in het voer voor sportpaarden is een mengsel van koolhydraten en plantaardige olie een optimale combinatie
  • Een paard moet behalve voldoende energie en eiwit ook voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgen. Dit geldt met name voor sportpaarden.
  • Als je met je paard sport, ontstaan er in het paarden lichaam afvalstoffen (zogenaamde vrijde radikalen). Om deze afvalstoffen te verwijderen heeft een paard voldoende vitamine E en selenium nodig
  • Calcium en Magnesium zijn erg belangrijk voor spierfuncties en bot opbouw. Uit recente studies is gebleken dat sportpaarden extra magnesium nodig hebben. Kijk daar heel bewust naar als u een krachtvoer voor uw sportpaard uitzoekt.
     

Lees ook de artikelen over
Snelle en langzame energie
Vitamine E en Selenium
Magnesium bij sportpaarden
Pavo DailyPlus, speciaal ruwvoer om te mixen met je krachtvoer