Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Magnesium in ruwvoer en krachtvoer

Met goed ruwvoer kom je er voor wat betreft magnesium dus niet. Aanvulling in de vorm van krachtvoer is nodig. Maar welk krachtvoer voldoet in deze? Kees Kalis legt uit dat de keuze voor het juiste krachtvoer, niet altijd even makkelijk is. ‘Wij analyseerden welke soorten krachtvoer er allemaal waren, en kwamen op een aantal van 140 krachtvoeders uit. Ik dacht bij mezelf ‘hoe kan je als paardenhouder ooit het goede voer kiezen, als er zoveel verschillende soorten zijn?’. Nadere analyse maakte het verhaal er niet vrolijker op.

Te veel calcium veroorzaakt tekort aan magnesium
Zeker meer dan de helft van de brokken bevat te weinig magnesium, al dan niet in combinatie met een veel te grote dosis calcium’. Als er te weinig magnesium in het voer zit, en verhoudingsgewijs te veel calcium gaat het eigenlijk dubbel fout. Vincent Hinnen legt uit: ‘Calcium en magnesium hebben gemeenschappelijke ‘bindingsplaatsen’. Een overdosis aan calcium verdringt magnesium van deze bindingsplaatsen, waardoor de magnesium zonder opgenomen te worden, er weer via de urine uitkomt. En dan ben je dus weer helemaal terug bij af. Dat is ook direct de reden, waarom wij meestal niet enthousiast worden van veel van de supplementen waar magnesium in zit. Vaak is dit gecombineerd met calcium (krijt als drager), en dan is zo’n supplement weggegooid geld’.

Meer en in balans
Zijn er nog paarden die extra gevoelig zijn voor een tekort aan magnesium? ‘Zieke paarden die aan de diaree zijn, of paarden die overmatig zweten, zijn gevoeliger voor magnesiumtekort. Ook paarden die veel zout opnemen, zonder extra magnesium zullen eerder een tekort vertonen. Zouten moeten namelijk geloosd worden via de urine, waardoor magnesium onvoldoende vastgehouden wordt’, legt Hinnen uit.

Hoe kun je er als paardeneigenaar nu voor zorgen, dat je paard geen magnesiumtekort krijgt? ‘Zorg ervoor, dat je paard in zijn dagelijkse rantsoen de juiste hoeveelheid én de juiste verhouding calcium en magnesium toegediend krijgt.
Met alleen ruwvoer kom je er niet. Je moet dus zorgen voor uitgebalanceerd krachtvoer dat de tekorten aanvult’.

Kalis voegt hieraan toe: ‘Het is wat dat betreft niet zo moeilijk. Kijk gewoon op het etiket op de zak van het voer, daar kan je de waardes en de verhoudingen vinden. Verder verdient het aanbeveling om met enige regelmaat een bloedmonster te nemen, en op die manier te controleren of de magnesiumwaarde op peil is’. Over de juiste keuze voor wat betreft het krachtvoer wil Vincent Hinnen tenslotte het volgende nog wel kwijt. ‘Let er bij het aankopen van het krachtvoer op dat de verhouding calcium / magnesium klopt.
Deze moet zijn 2-3 : 1.

De meeste (sport)voeders kennen echter een verhouding van 5 : 1, en bevatten dus duidelijk te veel calcium ten opzichte van de hoeveelheid magnesium.

Nogmaals: meer magnesium moet, maar helpt alleen als het ten opzichte van calcium in de juiste verhouding gegeven wordt’.

Deel 1: Magnesium van levensbelang voor het paard
Deel 2: Bot: veel calcium, weinig magnesium
Deel 3: De onderzoeken naar magnesium in sportpaarden en hun voeding