Betaal veilig met iDEAL of Bancontact

Zakgoed, supplementen & BigBoxen

Handige bezorgservice

Pleun Broeren
22 januari 2024 Leestijd 2 minuten

Paard met mok: oorzaken, symptomen en voeding

Mok is een huidaandoening die door factoren van buitenaf en van binnenuit kan worden veroorzaakt. Onder mok vallen alle irritaties aan de onderbenen, maar die in de kootholte is toch wel de bekendste. Mok kan heel hardnekkig zijn, maar je paard kan zeker genezen.

Mok zie je vooral tegen het einde van de zomer en in de herfst, als het wat natter wordt. Er zijn echter ook paarden die er altijd gevoelig voor zijn, het gaat dan vooral om rassen met sokken zoals Tinkers, Trekpaarden en Friezen.

Hoe ontstaat mok bij paarden?

Mok kan zowel door interne als externe factoren ontstaan.

  • Externe factoren

Factoren van buitenaf die een rol kunnen spelen bij mok, zijn onder andere: bacteriën, schimmels in combinatie met onder andere nattigheid, vuil en zonlicht. In een optimale situatie is de huid van een paard beschermd tegen deze bacteriën en schimmels. Als de weerstand van een paard echter verminderd is, dan kunnen de bacteriën en/of schimmels de huid aantasten.

  • Interne factoren

Voeding is geen directe oorzaak van mok, echter is het wel een belangrijke factor. Huidproblemen in het algemeen worden vaak veroorzaakt van binnenuit door een verminderde weerstand. Deze verminderde weerstand staat in verband met de balans van de darmflora. Je kunt de huid dan ook zien als een verlengstuk van de darm. Een paard in de natuur graast 16 uur per dag. Een paard heeft daarom een grote dikke- en blinde darm waar het ruwvoer (gras/hooi/voordroogkuil) wordt verteerd. Voor een gezonde darmflora is het zeer belangrijk dat je paard in de eerste instantie ruim voldoende ruwvoer krijgt.

Symptomen van mok bij paarden

Er zijn verschillende symptomen waar je mok bij je paard aan kunt herkennen, zoals:

  • Schilfers, korstjes, roodheid en kloven in de kootholte. De kootholte is namelijk een gewilde plek voor ziekteverwekkers zoals schimmels, mijten en bacteriën.
  • Jeuk, je paard gaat stampen of zijn benen langs elkaar schuren. Dit kan ook een teken van mijten zijn.
  • Je paard is kreupel door pijn van de kloven.
  • Er kan vochtig eczeem in de kootholte zitten.
  • Het onderbeen of gehele been is dik. Dit komt waarschijnlijk door ontstoken lymfebanen.

Mok behandelen

Er zijn tal van middeltjes tegen mok te verkrijgen. De bekendste is toch wel mokzalf, maar je komt ook zwavel(zalf), knoflook, kruiden en antibiotica tegen. De één roept dat je van de aangetaste plekjes af moet blijven en de ander zegt weer dat je het elke dag goed schoon moet maken. Daaruit blijkt wel dat het een lastige aandoening is. Gelukkig leiden meerdere wegen naar Rome. Stel als eerste een oorzaak vast voor de mok en ga van daaruit aan de gang met een behandeling. Je dierenarts kan een huidmonster nemen om te kijken of het om schimmels of mijten gaat.

Verder kun je nog:

  • De kootholte scheren, zodat de benen van je paard droog en schoon blijven.
  • De benen wassen met betadineshampoo en daarbij de losse korsten verwijderen. Je kunt ze van te voren in het verband zetten met zalf om ze los te weken. Door de korsten kunnen de medicijnen namelijk niet op de goede plek komen en dat wil je natuurlijk niet.
  • Zorgen voor een schone ondergrond; vies stro en modder vertragen het genezingsproces.
  • Mokzalf kan in sommige gevallen helpen. Breng dit wel altijd aan met handschoenen!
  • Heeft je paard mijten? Gebruik dan een mijtdodend middel. Dit kun je in overleg met de dierenarts krijgen.
  • Bij ernstige gevallen kun je ook nog antibiotica gebruiken. Dit wordt vooral gedaan bij paarden met dikke benen. In dit stadium is de behandeling vaak wel erg kostbaar, maar de aanhouder wint!

Voeradvies voor paarden met mok

Geef een paard met mok niet teveel verschillende soorten voer, zo hou je de darmflora rustig. Kies daarom het liefst voor één soort krachtvoer, indien aanvulling op het ruwvoer nodig is. Het maakt geen verschil of je een brok of muesli voert. Het is vooral de krachtvoer/ruwvoerverhouding die een rol speelt. Voor een gezonde darmflora van je paard is het belangrijk dat je minstens 7-8 kg ruwvoer per dag geeft.

Daarnaast is het belangrijk dat je paard niet teveel suiker binnenkrijgt. De bacteriën in de dikke- en blinde darm kunnen niet goed overweg met grote hoeveelheden suikers. Je kunt wel een keer een wortel of suikerbiet geven als beloning, maar grote hoeveelheden zijn af te raden. Pavo Nature’s Best , Pavo SpeediBeet en Pavo Fibrebeet  bevatten weinig suiker en zetmeel.

Als ondersteunend supplement kan MSM zwavel worden gegeven. Dit helpt de huid herstellen van binnenuit.

 

Lees meer over:

Ziektes & Aandoeningen +