Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Natuurlijk eetgedrag

Het gedrag dat een paard laat zien wordt bepaald door zijn omgeving. Onze paarden kunnen niet kiezen wat ze op welk moment willen doen. Het paard als huisdier kan niet zelf beslissen wanneer hij eet, beweegt, slaapt en speelt met soortgenootjes. Voor paarden die op stal worden gehouden wijkt het eetgedrag het meest af van paarden die de hele dag in de weide staan.

Wat is natuurlijk eetgedrag?

In het wild trekken paarden rond op zoek naar voedsel en leggen daarbij afstanden af van 5 tot 12 km per dag. Tijdens het lopen nemen ze hier en daar een hap gras. Kijk ook maar eens naar een paard in de wei. Die zie je ook de hele tijd lopen en eten tegelijk. Dat is natuurlijk eetgedrag! De spijsvertering van het paard is daar volledig op ingesteld. Ze kunnen niet eens grote hoeveelheden tegelijk eten want er kan net zoveel voedsel in de maag als in een halfvolle emmer.

In de maag zit maagzuur. Deze zuren dienen om de vertering te bevorderen en schadelijke stoffen weg te nemen. Deze maagzuren worden continu geproduceerd. Ze zijn nodig om het voedsel te verteren, maar het zuur is slecht voor de maagwand. Door bepaalde stoffen in het speeksel worden de maagzuren weer geneutraliseerd.

In de vrije natuur eet het paard de hele dag en is er ook een constante stroom van speeksel naar maag. Een mooi evenwicht tussen de zuurvorming in de maag en het neutraliserende speeksel. In de vrije natuur maakt het paard maar liefst 40 tot 60 liter speeksel per dag!!!

Ruwvoer als gezonde kauwgom

Een groot verschil met mensen is dat een paard alleen speeksel maakt tijdens het kauwen van zijn voedsel. En niet zoals bij ons, de hele dag door. Voor een paard is het dus heel belangrijk om lang te kauwen. Hierdoor vermengt het speeksel met het voedsel, dat dan al een beetje vloeibaar wordt. Als een vloeibare brei gaat het makkelijk door het spijsverteringskanaal. Kortom: goed kauwen betekent een goede vertering en minder kans op verteringsstoornissen als koliek.

Voeding op stal

Een paard dat weinig kauwt heeft weinig speeksel en veel maagzuren. De zuren tasten de maagwand aan en kunnen maagzweren veroorzaken. Een maagzweer doet pijn en het paard probeert speeksel aan te maken. Een manier om dat te doen is luchtzuigen.
Door extra ruwvoer te geven stimuleer je kauwen. Pavo DailyPlus is speciaal ontwikkel ruwvoer om door je krachtvoer heen te mengen.

Paddock

Met name in de wintermaanden wordt het paard nog wel eens ‘uitgelaten’ in een paddock. Maar voor een paard is de paddock niet meer dan een zandbak met een omheining. Er is niets te beleven en niets te eten als alleen de omheining zelf.

Leg eens ruwvoer op verschillende plaatsen in de paddock neer. Je zult zien dat je paard direct gaat lopen en eten. Dit is natuurlijk eetgedrag!

Stalbedekking

Uit onderzoek blijkt dat een paard op houtkrullen na 2 uur is uitgekeken. Daarna slaat de verveling toe. Met stro is hetzelfde paard maar liefst 13 uur bezig. Hij eet niet alleen maar zoekt, snuffelt, speelt en onderzoekt stro. Dat is fijn voor paarden die de hele dag op stal moeten staan. Helaas zijn er ook paarden die dooreten tot alles op is. Dan kun je ze op krullen zetten maar geef dan wel extra ruwvoer als bezigheidstherapie.


Bij het eten van 1 kg brok produceert het paard slechts 1 liter speeksel
Bij het eten van hooi produceert een paard 3,5 liter speeksel

Speeksel

Maar hoe laat je een paard lang kauwen op het voedsel? De kauwtijd hangt vooral af van de hoeveelheid structuur die het voedsel heeft en hoe volumineus het is. Vergelijk vezelrijk voer als hooi of voordroogkuil maar eens met brokken.

Om 1 kg hooi op te eten moet een paard maar liefst 40 minuten kauwen, terwijl het 1 kg brokken in 10 minuten naar binnen werkt. Dit betekent dat bij vezelrijk voer het paard 3 tot 4 x meer speeksel aanmaakt.

Langer kauwen op krachtvoer

Ook met krachtvoer kun je ook iets doen om je paard langer te laten kauwen. Vezels en voedsel met meer volume dwingt het paard om lang te kauwen. Daarom is Pavo DailyPlus ontwikkeld: een uitgebalanceert ruwvoer wat je mengt met krachtvoer. Dit product stimuleert het kauwen en verlengt de eettijd. Door het bevorderen van de speekselproductie wordt de kans op maagzweren verkleind.