Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Onderzoeken naar magnesium in sportpaarden en hun voeding

Komt een magnesium tekort dan zo vaak voor?
Een tekort aan magnesium bij paarden komt inderdaad dikwijls voor. Kees Kalis van de gezondheidsdienst is er al jaren mee bezig. Hij vertelt: Ik heb enkele honderden bloedmonsters van de Geneeskundige Dienst bekeken waarop magnesium bepaald was. Dat waren bloedmonsters van paarden met zeer uiteenlopende verschijnselen.

De paarden van deze monsters hadden gemeen, dat ze wat mankeerden, anders was er voor de eigenaren geen aanleiding om het monster op te sturen. Het resultaat was schokkend. Maar liefst 55% van de zieke paarden zat met de magnesiumwaarde onder de norm! Toen namen we vervolgens bloedmonsters van gezonde paarden om te kijken hoe het met de magnesiumwaarde bij gezonde paarden zat. Van deze gezonde paarden zat maar 22-23% onder de norm. Een groot verschil dus, waarbij twee zaken geconcludeerd konden worden. Ten eerste hebben zieke paarden vaker een tekort aan magnesium. Ten tweede blijkt ruim 20% van de gezonde paarden ook een tekort aan magnesium te vertonen’.

De onderzoeken
Dan komen we op de tweede vraag. Hoe zit het met magnesium in ruwvoer. Vincent Hinnen was recent betrokken bij een onderzoek naar ruwvoer voor paarden. In totaal hebben we de ruwvoeders van 109 stallen onderzocht. Ook hier schrokken we van de resultaten.

46% Van de onderzochte ruwvoeders lag voor wat betreft magnesium onder de minimumnorm. Om het onderzoek te completeren, hebben we ook steekproefsgewijs bloedmonsters genomen van de paarden op deze bedrijven. In totaal ging het om ruim 130 bloedanalyses bij 26 bedrijven. Daaruit bleek vervolgens dat 13% van de paarden een te lage magnesiumwaarde in het bloed hadden. En bij 26% lag de waarde net op de absolute minimum norm. Een norm die nog ver verwijderd is van de optimum norm.
Bij elkaar opgeteld zaten maar liefst 39% van deze paarden in de gevarenzone als het op de magnesiumwaarde in het bloed aankwam’.

En wat betekent al deze informatie voor het rantsoen van je paard.
Lees in deel 4 over magnesium in ruwvoeren in krachtvoer

Lees ook:

Deel 1: Magnesium van levensbelang voor het paard
Deel 2: Bot: veel calcium, weinig magnesium