Zakgoed, supplementen & BigBoxen

Betaal veilig met iDEAL of Bancontact

Altijd op voorraad

Veerle Vandendriessche
6 juli 2021 Leestijd 3 minuten

Resultaten 1 jaar ruwvoeranalyse voor paarden

Paardenhouders laten hun ruwvoer gelukkig steeds meer analyseren. In 2019 en 2020 heeft Pavo samen met Eurofins ruim 3.000 ruwvoeranalyses uitgevoerd. Wat opvalt is dat de kwaliteit ruwvoer van dit jaar erg afwijkt van vorig jaar: de energie- en eiwitwaardes liggen beduidend lager en de suikerwaardes zijn juist verontrustend hoog.

Waarom een ruwvoeranalyse?

Veerle Vandendriessche, dierenarts en nutritionist bij Pavo: “Ruwvoer – gras, hooi en voordroogkuil – is de belangrijkste voedingsbron voor paarden: een volwassen warmbloedpaard eet minstens 10 kilo hooi per dag. Om een rantsoen volledig af te stemmen op de behoeftes van een paard, is het dan ook cruciaal om te weten welke voedingswaarden je paard hier uithaalt.”

Daarom ontwikkelde Pavo in 2016 samen met Eurofins Agro de Ruwvoer Quickscan: een ‘snelle’ analyse waarbij paardenhouders tegen kostprijs hun ruwvoer kunnen laten testen op energie-, eiwit- en suikergehalte. Veerle: “Inmiddels hebben we dit uitgebreid en wordt ook het drogestofgehalte gemeten. Al deze inzichten zijn van groot belang voor de gezondheid en prestaties van bijvoorbeeld probleempaarden met hoefbevangenheid, maar zeker ook voor sportpaarden en drachtige merries.”

Hoe ziet de uitslag eruit?

“Op de uitslag vind je het drogestofgehalte van jouw ruwvoer en drie metertjes die de energiewaarde, eiwitwaarde en het suikergehalte aangeven van 1: zeer laag tot 5: zeer hoog. Naast deze waarden zie je een tabel die laat zien of jouw ruwvoer geschikt is voor verschillende type paarden, zoals te dikke of dunne paarden, sportpaarden, oude paarden, drachtige merries, veulens van 0 tot 2 jaar oud en paarden met neiging tot hoefbevangenheid.”

Ruwvoerkwaliteit 2020 vs. 2019

  • Energiewaarde in ruwvoer

In 2020 heeft 51% van alle onderzochte ruwvoermonsters een lage tot zeer lage energiegehalte (categorie 1 en 2). In 2019 was dit nog 44%. We zien dus duidelijk meer ruwvoerpartijen met lagere energiewaardes.

Voeradvies: “Als paarden die moeten presteren ruwvoer met een lage of zeer lage energiewaarde krijgen, is het belangrijk om aan te vullen met een ruwvoer van hoge kwaliteit om ze van voldoende energie te voorzien. Onze Pavo FibreBeet is een combinatie van zeer goed verteerbare vezels uit o.a. ontsuikerde bietenpulp en luzerne en is daarmee ideaal om in te zetten als (tijdelijke) ruwvoervervanger bij een mindere kwaliteit ruwvoer. Pavo FibreBeet week je eerst in water voor je het voert.”    

“In 2020 bevat het ruwvoer lagere energie- en eiwitgehaltes en juist (zeer) hoge suikerwaardes in vergelijking met vorig jaar.”

  • Eiwitwaarde in ruwvoer

Ook de eiwitgehaltes van de ruwvoermonsters die geanalyseerd zijn, laten grote verschillen zien. Waar in 2019 nog 39% van de monsters een lage tot zeer lage eiwitwaarde had, is dat in 2020 maar liefst meer dan de helft (52%). Een behoorlijke afname van de eiwitgehaltes dus!

Voeradvies: “Ruwvoer met een zeer lage eiwitwaarde (categorie 1), zit nog ónder de onderhoudsbehoefte en is dus zelfs te laag voor paarden die helemaal geen arbeid hoeven te verrichten. Laat staan voor sportpaarden, drachtige merries of jonge paarden. Voor deze paarden is aanvulling van eiwit essentieel om te voorkomen dat ze hun lichaamsreserves gaan aanspreken en spiermassa verliezen. Pavo FibreBeet (mix van o.a. ontsuikerde bietenpulp en luzerne) en Pavo DailyPlus (uitgebalanceerde ruwvoermix met luzerne) zijn dan de ideale eiwitrijke ruwvoeraanvullingen.”

  • Suikerwaarde in ruwvoer

De grootste verandering ten opzichte van 2019 vindt plaats bij de suikergehaltes. In 2019 hadden 14% van de ruwvoermonsters een hoog tot zeer hoog suikergehalte. In 2020 is dit gestegen naar maar liefst 46%! Met andere woorden: bijna de helft van de hooimonsters is niet geschikt voor paarden die gevoelig zijn voor suiker.

Voeradvies: “Een ruwvoerpartij met hoge tot zeer hoge suikerwaardes wil je liever niet voor paarden. Zeker als je weet dat jouw paard gevoelig is voor suiker, is mijn advies om in dit geval op zoek te gaan naar een andere, suikerarmere partij. In de tussentijd kan je het hooi deels vervangen door een suikerarme ruwvoervervanger, zoals Pavo FibreNuggets (kruidige grasbrokken) en Pavo SpeediBeet (snelwekende, ontsuikerde bietenpulp). Beide producten voer je geweekt.”

Conclusie

Concluderend kunnen we stellen dat het ruwvoer in 2020 lagere energie- en eiwitgehaltes bevat en juist (zeer) hoge suikerwaardes in vergelijking met vorig jaar. Op de vraag wat nou goed is voor jouw paard is helaas geen eenduidig antwoord. De waardes die je nastreeft, hangen namelijk helemaal af van de activiteit en behoeftes van het paard. Zo heeft een drachtige merrie bijvoorbeeld veel meer eiwit nodig dan een recreatiepaard en voor paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid is een ruwvoer met een suikerwaarde in categorie 4 of 5 reden om het rantsoen aan te passen of ander ruwvoer aan te schaffen. Feit is wel dat je op basis van deze informatie een rantsoen kan samenstellen dat aansluit bij de behoeftes van jouw paard. Heb je een analyse laten doen en hulp nodig bij een passend rantsoen? Neem dan contact op met onze voedingsdeskundigen, we helpen je graag verder!

Tip: laat je ruwvoer eenvoudig analyseren!

Laat je ruwvoer snel en eenvoudig analyseren met onze Pavo ruwvoer Quickscan:

  • Snelle ruwvoeranalyse door Eurofins
  • Geschikt voor hooi en voordroog 
  • Test op energie, eiwit, suiker en drogestof
  • Inclusief toelichting en advies
  • Geen vervaldatum, dus oneindig geldig

Lees meer over:

Ruwvoer +