Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Ruwvoermanagement voor magere paarden

Ruwvoer voor een te dun paard

Is je paard aan de magere kant (ribben duidelijk zichtbaar) kun je al een grote stap zetten met je ruwvoer.

  • Weeg je ruwvoer! Een mager paard mag gerust 2% van zijn lichaamsgewicht aan ruwvoer (drogestof) eten. Voor een paard van 600 kg is dat 12 kg droge stof. Hooi bevat zo'n 80% droge stof, in de praktijk betekent dat dus 15 kg hooi. Dat is veel. Voordroogkuil bevat meer water, daarvan kun je dus nog meer geven.
  • Staat je paard op stal, geef dan 4 a 5 x per dag ruwvoer of, indien mogelijk, onbeperkt.
  • Zoek naar een rijker type ruwvoer. Dat kun je vragen bij leveranciers die hun partij geanalyseerd hebben, of vraag aan je leverancier naar ruwvoer van de eerste snede.
  • Luzerne bijmengen is ook een aanrader voor paarden die moeten aankomen. Kijk wel goed op de verpakking of je werkelijk luzerne geft of een mengsel van hooi, stro en luzerne. Dat is niet bij alle kant en klare producten even duidelijk te zien.
  • Zoveel mogelijk weidegang. Voor magere paarden is een volle wei prima, let natuurlijk wel op dat je het opbouwt als je paard vanuit een stalperiode of beperkte weidegang komt.
  • Analyseer je ruwvoer en stem daar je krachtvoer op af. Aan de buitenkant kun je niet zien hoeveel voedingswaarde en mineralen je ruwvoer bevat. Laat het daarom analyseren en stem daar je krachtvoer op af.