Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Soepele spieren met vitamine E en selenium

Als je actief bent in de sport weet je hoe belangrijk Vitamine E en Selenium zijn voor de spieren. Maar waarom eigenlijk, wat gebeurt er precies in die spier?

Daar waar gewerkt wordt vallen spaanders, bij iedere vorm van arbeid komen afvalstoffen vrij. Een auto produceert uitlaatgassen bij het verbranden van de brandstof, zo produceert een spier ook afvalstoffen bij de arbeid.
De afvalstoffen die een spier produceert zijn:

  • vrije radicalen
  • peroxiden

Deze afvalstoffen worden in de spier onschadelijk gemaakt doordat Vitamine E en selenium ze ‘neutraliseren’. Vrije radicalen worden rechtstreeks geneutraliseerd door Vitamine E. Peroxiden worden indirect (via een andere stof) geneutraliseerd door selenium.

Van Vitamine E heb je een behoorlijke hoeveelheid nodig. Van selenium heb je maar een klein beetje nodig. (Selenium is een spoorelement, dat is niets anders dan een mineraal waar maar een heel klein beetje van nodig is). Het vervelende van selenium is dat het verschil tussen de optimale hoeveelheid en een te grote hoeveelheid heel klein is. Je hoeft maar een beetje te veel te geven en het is niet meer gezond voor een paard.

Daarnaast kan een paard een overmaat aan selenium niet zo gemakkelijk uitscheiden. Een overmaat aan bijvoorbeeld eiwit wordt uitgescheiden door de nieren en uitgeplast. Dat systeem werkt voor selenium niet. Wanneer een paard te veel selenium in zijn lichaam heeft slaat hij het ergens op waar het uiteindelijk wel zal verdwijnen. En dat zijn de hoeven en de staart en manen. Op deze plaats kan selenium geen schade aanrichten aan organen, maar ook in manen en hoeven hoort het niet thuis en komt het de kwaliteit niet ten goede. Daarom is het belangrijk dat je je paard wel voldoende selenium geeft om de spieren te verzorgen. Maar pas op met te veel, dat is niet gezond.