Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Trainingsschema voor Amarosa

Individueel trainingsadvies voor Amarosa (te dik paard)

Aan de hand van de nulmeting zijn diverse parameters berekent die de fitheid van het paard in kaart brengen en deze zijn gebruikt in het onderstaande trainingsprogramma.

Voordat we uitleggen hoe dit trainingsschema's is opgebouwd willen we heel nadrukkelijk vertellen dat deze speciaal voor Amarosa is samengesteld. Ieder paard is anders en zo ook de training. Het programma is een illustratie om je te laten zien dat 2 minuten galopperen al serieueze training voor amarosa is.
Pas dit niet zomaar toe op je eigen paard, wat voor de een zinvol is kan bij de ander blessures veroorzaken. Wil je voor jouw paard ook een effectief programma, neem dan contact op met Moxiesport.

De trainingen bestaan uit:

 • Herstel trainingen (lage intensiteit)
 • Intensieve trainingen (hogere intensiteit, korte duur; opbouwen spieren paard)
 • Duurtrainingen (matige intensiteit, langere duur, verliezen vetweefsel indien nodig)

Herstel training

Wordt in de kalender aangegeven met een groene kleur. Voor Amarosa vallen de volgende activiteiten onder herstel training en kunnen naar eigen inzicht (gevarieerd) gebruikt worden op het moment dat er een herstel training gedaan moet worden. De duur van herstel training zit tussen de 45 - 70 min.

 • Eenvoudig tot normaal licht dressuur werk
 • Bijrijder dressuur? (dit is niet bekend maar wordt verwacht..)
 • Actieve rust (wei / paddock / stapmolen)

Intensieve training

In de kalender aangegeven met de oranje kleur. Voor Amarosa vallen de volgende activiteiten onder intensieve training. Deze kunnen gevarieerd worden, maar wel belangrijk is dat de duur van de intensieve training zoals aangegeven in het trainingsschema gehanteerd worden. Intensievere training heeft (na warming up 30 min.) een duur in totaal van ongeveer 10 - 15 min. (opgedeeld in kleinere blokjes van een aantal minuten werk versus herstel tussendoor). Zorg dat hij hierbij echt een hogere intensiteit haalt.

 • Longeren met bijzet over balkjes (hoog tempo)
 • Intensiever dressuur werk (waarbij het galopwerk (blokjes midden galop / verzamelen – accelereren - verzamelen) de intensieve trainingsprikkels zijn)
 • Springen (alleen als een aantal hindernissen achter elkaar wordt gedaan in wat hoger tempo)
 • Buiten rijden stukken met snellere galop (midden galop >) en / of springen

Duurtraining

In de trainingskalender aangegeven met een gele kleur. Voor Amarosa vallen de volgende activiteiten onder duurtraining. Duur training is matig intensief maar met een langere duur (60 – 100 min), dus intensiever dan herstel training, maar een stuk minder intensief dan echte intensieve training.

 • Buitenrit matig intensief (wel als er voldoende draf en galop in zit)
 • Dressuur (les / training) zonder intensievere galopblokken, maar met langere duur.
trainingsschema dik paard in Pavo door dik en dun