Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Belangrijke voedingsstoffen voor merrie en veulen

Onderzoek is de weg voorwaarts, volgens Rob Krabbenborg, nutritionist bij Pavo. Pavo investeert voortdurend in onderzoek en past daar de receptuur van hun producten op aan. Rob Krabbenborg: “Paardenhouders moeten erop kunnen vertrouwen dat ze het beste van het beste geven, als ze Pavo voeren. Daar werken we constant aan.”

Te weinig voedingsstoffen in ruwvoer

Aanleiding van het onderzoek naar merrievoeding was de Ruwvoermonitor. Al jaren onderzoekt Pavo ruwvoermonsters uit het hele land. “Ruwvoer vormt toch de hoofdmoot van wat paarden te eten krijgen. De gegevens over de gehalten hebben we nodig om te weten wat we moeten aanvullen met onze krachtvoeders. Want wat moet je daarin stoppen, als je niet precies weet wat in het hoofdbestanddeel van de paardenvoeding zit?”, legt Rob uit. Al enige jaren merkt hij een tendens. “Een zorgelijke tendens, zou ik zelfs willen zeggen. Het eiwitgehalte in het ruwvoer neemt steeds verder af. Er wordt steeds minder bemest. Paarden krijgen ‘natuurhooi’, vaak uit landen waar niet aan bemesting wordt gedaan. Het kwalitatief betere ruwvoer gaat naar koeien, wat overblijft is voor de paarden.”

Gras is ideaal

Arm ruwvoer is goed voor dikke paarden en sobere rassen. Fokkers weten echter hoe belangrijk kwalitatief hoogwaardig ruwvoer is voor de dragende en zogende merrie. Rob: “De basis voor een gezond veulen wordt gelegd in de laatste drie maanden van de dracht en de eerste twee maanden na de geboorte. Gras bevat de ideale voedingsstoffen voor merries. Fokkers zorgen er over het algemeen voor dat hun eigen weilanden goed op orde zijn. De meeste merries gaan pas laat in het seizoen naar buiten en hebben dan niet altijd de beschikking over voldoende goed grasland."  

Pavo heeft al veel onderzoek gedaan naar het ideale voer voor de fokkerijwereld. Dat leverde het Pavo Podo®Concept op. Een uitgebreide studie naar het voorkomen van de aandoeningen OC/OCD zorgde voor aanpassing van dit concept en de ontwikkeling van een supplement, waarmee aanwijsbaar betere resultaten werden behaald. Na dit succes richtte Pavo de blik op de merries. Rob: “We hebben eerst gekeken naar wat er in gras zit aan eiwitten, vetzuren en vitaminen. Dat is namelijk het ideale voer voor merries en dat is daarom altijd ons uitgangspunt. Onze volgende vraag was hoe we van hooi gras kunnen maken, door voldoende aanvullingen in onze merriebrok te stoppen.”

Succesvol getest met fokkers

Bert Poppelaars (www.stalpoppelaars.nl), één van de deelnemende fokkers, is zeer enthousiast over het Pavo merriebrok. “Al onze veulens deden het fantastisch, nadat we de merries dat nieuwe voer hadden gegeven. We hebben geen gezondheidsproblemen gehad, de veulens zijn mooi droog in de gewrichten en ze groeien geweldig. Daarbij is ook de conditie van de merries prima gebleven. Dat is voor ons eveneens belangrijk, ze mogen niet teveel lijden van de dracht en de lactatieperiode.”

De veulens werden gecontroleerd aan de hand van een spekdiktemeting. Belangrijk, want vervetting is zeker niet de bedoeling. Maar dat gebeurde niet. Alle veulens uit de proef bleken sterk, goed ontwikkeld, maar zeker niet ‘papperig’.

 


drachtige merries hebben in de winter speciale ondersteuning nodig
Merrie met veulen in de winter heeft speciale voeding nodig