Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

OCD: Tips, feiten en Podo Care

De merrie

Vergeet uw merrie niet
De lacterende merrie geeft aan haar veulen via de melk enorm grote hoeveelheden calcium en fosfor door. Vanwege deze zogenaamde „drain“ verliest de merrie zeer veel mineralen. Vergeet niet om dit verlies te compenseren, om een verzwakking van het bottenstel van de
merrie te voorkomen.

Merriemelk niet beïnvloedbaar
De samenstelling van de voedingsstoffen in de merriemelk is vrijwel 100% genetisch bepaald, waardoor men deze met voeding weinig kan sturen. Vandaar dat het uiterst belangrijk is om jonge veulens vanaf het begin te ondersteunen.

Het veulen

Iedere drie maanden nieuwe botten
In de eerste maanden is de stofwisseling van de botten van veulens volkomen op de groei gericht. Er vindt bijna geen afbraak van de botten plaats. Op de leeftijd van twaalf maanden heeft de stofwisseling in de botten het volwassen niveau bereikt. Nu vindt er zowel opbouw als afbraak van de botten plaats. De buitenste 4 millimeters van een bot zijn flexibel en worden om de 120 dagen compleet vervangen.

Magnesium in het bloed
Veulens van 8 weken met OC/ OCD hebben een lager magnesiumgehalte in het bloed dan
veulens zonder afwijkingen. Het onderzoek toont aan dat je het magnesiumgehalte in het bloed sterk positief kunt beïnvloeden door vroegtijdig Pavo Podo®Care te voeren. Magnesium is niet alleen nodig voor de botontwikkeling, maar is betrokken bij het ontspannen van spieren en het verbetert de algemene doorbloeding in het lichaam. Het herstel van zogenaamde microtrauma’s verloopt dan veel soepeler.

Niet teveel zetmeel
Jonge dieren in de groei hebben eiwit nodig, als bouwsteen voor het lichaam. Pas wel op met teveel energie. Het voeren van veel zetmeel (lees granen) is af the raden, omdat dit de groeisnelheid van jonge veulens aanjaagt, wat weer een negatief effect heeft op de botontwikkeling.

Microtrauma
Het is normaal dat bij paarden microtrauma‘s in de gewrichten optreden. Een microtrauma is een kleine beschadiging in het gewricht, dat al kan ontstaan als een veulen bijvoorbeeld ongecoördineerd opstaat of bokkesprongen in de weide maakt. In veel gevallen repareert het
lichaam deze groeistoringen zelf. Echter, ca. 45% van alle veulens vertonen een OC/OCD-aandoening.

Voertip
Komen merrie en veulen‘s avonds in de stal, dan is het voor u goed mogelijk om uw veulen met behulp van een speciaal veulenbakje te voeren. De opening van dit bakje is voor de veulenmond groot genoeg, maar voor de merrie te klein. Voor veulens die buiten blijven kan men bijvoorbeeld een gedeelte van de weide afscheiden, waarbij er alleen een doorgang voor het veulen is.

Pavo Podo®Care

Het succesrecept van Pavo Podo®
Het succesrecept van Pavo Podo® bestaat al sinds 15 jaar. Het is gebaseerd op  onderzoeksresultaten uit de hele wereld en wordt continu aangepast. Het geheim van Pavo Podo® ligt in de verhouding en beschikbaarheid van macromineralen. Botten worden met behulp van calcium, fosfor en magnesium opgebouwd. Waarbij echter niet de hoeveelheid, maar de juiste combinatie de beslissende factor voor een gezonde bottengroei is.

De stelling bij deze proef luidde: “Paarden krijgen via de voeding voldoende calcium. Het probleem is de voorziening van fosfor en magnesium.” Daarom hebben wij een voedingssupplement met zeer goed beschikbare magnesium- en fosforbronnen (organisch gebonden) samengesteld, waarvan de verhouding optimaal op de behoefte van het jonge paard is afgestemd.

Grootste effect in de knieën
Kijken we een niveau dieper naar de resultaten van het onderzoek, dan blijkt in het tweede onderzoek, met de veulens van 5 – 12 maanden, de grootste verbetering op te treden in het kniegewricht. Mogelijk is dit effect te verklaren omdat rond deze leeftijd de groeischijven in de
knieën sluiten. Dit is belangrijk om te weten omdat OC/OCD in het kniegewricht erg moeilijk te opereren is.

Wie paarden fokt, weet:

het juiste voer is de basis voor een gezonde ontwikkeling. Drachtige en lacterende merries hebben in deze intensieve periode extra ondersteuning nodig. Ook veulens, jaarlingen en jonge paarden in ontwikkeling hebben van sommige voedingsstoffen, vitaminen en mineralen meer, en van andere juist minder nodig dan volwassen paarden. Het Pavo fokkerij-assortiment dekt de behoeftes van fokmerries, veulens en opgroeiende paarden en zorgt voor de best mogelijke start in een gezond paardenleven!