Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Rantsoen voor een Friese jaarling

Onze Friese hengst Peke (geb.dat.12-04-2005) staat overdag op de wei en 's nachts op stal. Wij hebben vlaskaf als bodembedekker. Hij krijgt 's morgens 1 kilo Pavo Podo®Start voor hij naar de wei gaat. Nu de wei wat kaler wordt, krijgt hij overdag 1 flinke plak dijkhooi (eerste snede) en 's avonds weer een flinke plak dijkhooi.
Als "bijvoeding" krijgt hij iedere avond een suikerbiet en een stronk maïs. Wat vinden jullie van onze manier van voeren en hoe lang ga je door met het voeren van Pavo Podo®Start?

Antwoord
Het is heel goed dat je je paard hooi bijvoert als de wei wat kaal is. Goed veel ruwvoer is de basis van je rantsoen.

Maïs niet gewenst
Naast het ruwvoer voer je je paard 1 kg Pavo Podo®Start, een suikerbiet en een stronk maïs per dag. Mijn advies is om de stronk maïs weg te laten. Pavo Podo®Start is zeer precies uitgebalanceerd in vitaminen en mineralen voor een optimale groei van jonge paarden.

Enkelvoudige granen (zoals maïs), bevatten wel energie voor de groei, maar hebben een ongunstige mineralenverhouding. Dit brengt de complete mineralenverhouding van je rantsoen uit balans. De suikerbiet die je nu voert kun je wel blijven geven, maar dan naast de brok, niet in plaats ervan.

Juiste hoeveelheid Pavo Podo®Start
Verder adviseer ik je voor een Friese jaarling hengst de Veulenbrok van 1 kg naar 2 kg per dag te verhogen. Volgend voorjaar, als je paard 2 jaar wordt, kun je de PodoStart verlagen naar 1.5 kilo per dag, omdat dan de groei gestaag af neemt en je paard daardoor een verminderde energiebehoefte heeft. Veulenbrok kun je rustig blijven voeren tot het paard 2.5 jaar is. Daarna is aan te raden over te gaan op een onderhoudsproduct, zoals Pavo Condition of Pavo Nature’s Best.

Paard te dik van veulenbrok?
Als je je paard vanaf nu 2 kg Veulenbrok voert en je vindt hem te dik worden, verminder dan de krachtvoergift naar 1- 1.5 kg per dag. Overgewicht belemmert een jong paard in de groei. Om toch alle vitaminen, mineralen en sporenelementen die je paard voor de groei nodig heeft te geven, kan ik je aanraden om het supplement Pavo Podo®Care naast Veulenbrok erbij te voeren.

Wil je meer weten over de voeding van jonge paarden, kijk dan eens naar dit artikel

Succes,
Emma Hintzpeter, Grooming Consultant

Gezonde Fries met Pavo paardenvoer