Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Suiker in paardenvoeding

Een paard is een planteneter. Planten kunnen met behulp van zonlicht glucose (enkelvoudige suiker) produceren. De plant slaat dit suiker in gecomprimeerde vorm op in het zaad of de wortel, dan noemen we het zetmeel.

Suiker als energiebron

Dat suiker en zetmeel energie leveren is algemeen bekend. Dat het ook belangrijk is voor het goed functioneren van de hersenen en het zenuwstelsel is minder bekend. Een paard dat zetmeel eet moet dit weer omvormen tot suiker voor hij het kan gebruiken als energiebron. Gelukkig hebben paarden dit mechanisme en daarom kunnen we granen, die veel zetmeel bevatten, voeren als energiebron.

Hoewel suiker en zetmeel snel verteerd kunnen worden is het toch mogelijk dat een paard te veel binnen krijgt met de voeding. Dit kan dan leiden tot darmstoornissen. In milde vorm is dit alleen diarree maar bij een ernstige overmaat kan het (gas)koliek veroorzaken. Daarnaast is overgewicht een steeds vaker voorkomend probleem.

Suikerbehoefte

Een norm voor de behoefte aan suiker en zetmeel is er niet voor paarden. Het hangt er erg vanaf wat je met je paard doet en hoeveel energie hij verbruikt. Een paard dat veel werkt mag best een bepaalde hoeveelheid suiker eten, zolang het maar in balans is met wat hij verbrandt tijdens de arbeid.

De nieuwe inzichten zijn dat paarden die weinig tot gemaiddeld werken, paarden die oud zijn en gevoelige paarden niet onnodig veel suiker en zetmeel binnen moeten krijgen. Niet via krachtvoer, maar ook niet via gras en ander ruwvoer.

Daarom heeft de meest populaire muesli van Pavo, Nature's Best nu een nieuw recept met minder granen en een nog lager zetmeelgehalte (verlaagd van 24% naar 16%). Andere producten van Pavo die weinig suiker en zetmeel bevatten zijn Pavo DailyPlus, Pavo Care4Life, Pavo SpeediBeet.

Pavo SummerFit en Pavo VitalComplete zijn supplementen om vitaminen aan te vullen.

Suiker en hoefbevangenheid

Vroeger dacht men dat hoefbevangenheid veroorzaakt wordt door eiwit. Tegenwoordig weten we dat fructaan (een soort suiker in gras) de boosdoener is. Bij koud, zonnig weer is het fructaangehalte in het gras het hoogst. Let dan goed op dat je paard niet teveel suiker binnenkrijgt.

Hoefbevangenheid kan ook ontstaan wanneer een paard dat normaal veel werkt en daarom hoogwaardig krachtvoer krijgt, tijdens een rustperiode dezelfde hoeveelheid krachtvoer krijgt. Neem dus altijd de hoeveelheid krachtvoer terug wanneer je paard niet werkt.

Wil je meer weten over suiker en zetmeel in het rantsoen van je paard of over hoefbevangenheid en de rol die suiker daarbij speelt, lees dan de volgende artikelen:

Suiker veroorzaakt hoefbevangenheid
Hoefbevangenheid voorkomen
Rantsoen aanpassen bij weidegang
 Angst voor suiker

De laatste tijd ontstaat er bij paardenhouders angst voor suiker. Allereerst is het belangrijk te realiseren dat we altijd spreken over suiker en zetmeel samen!

Het is inderdaad zo dat wanneer een paard teveel suiker/zetmeel binnenkrijgt er een groter risico is op overgewicht en alle problemen die daarbij horen. Denk aan hoefbevangenheid en insulineresistentie.

Zorg dat je weet hoeveel suiker en zetmeel je paard in totaal binnenkrijgt per dag.
Dus ook via gras en hooi of kuil. Stem daar je krachtvoer op af.

Procenten zeggen niet zoveel. Reken door hoeveel grammen suiker/zetmeel je paard via de verschillende voersoorten binnenkrijgt. Pas dan weet je wat je paard eet.

Heb je hulp nodig bij het doorrekenen van je rantsoen? Neem dan contact op met voeradvies@pavo.net of 0900 - 7227336