Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Trends in ruwvoer

Al jaren onderzoeken wij bij Pavo ruwvoermonsters uit het hele land, dat noemen we de Ruwvoermonitor. Om te weten wat er precies in het aanvullende krachtvoer moet worden gestopt, heeft Pavo gegevens nodig over wat er in dat ruwvoer zit.

Bij Pavo maken we ons zorgen om een tendens, die zich al enige tijd aftekent: het eiwitgehalte in ruwvoer neemt steeds verder af.

Waarom wordt ons ruwvoer steeds armer

  • Er wordt steeds later gemaaid
  • Er wordt steeds minder bemest
  • Het kwalitatief betere ruwvoer gaat naar koeien, wat overblijft is voor de paarden
  • Dit ‘natuurhooi’ bevat nauwelijks voedingsstoffen

Arm ruwvoer is goed voor dikke paarden en sobere rassen. Maar niet voor dragende of lacterende merries. De basis voor een gezond veulen wordt gelegd in de laatste drie maanden van de dracht en de eerste twee maanden na de geboorte. Gras is qua eiwitten (aminozuren), vetzuren en vitaminen eigenlijk het meest ideale voer voor merries, mits er voldoende beschikbaar is.

Maar dat is niet altijd het geval. Vandaar dat we een uitgebreid onderzoek hebben gedaan naar het ideale merrievoer. Naar aanleiding van de resultaten bevat ons merrievoer Pavo Podo®Lac extra aminozuren, vetzuren en vitaminen voor een optimale dracht en lactatie.