Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Voeding van veulens en jonge paarden

Jonge paarden groeien in de eerste 2,5 jaar van hun leven enorm. Warmbloedpaarden wegen bij de geboorte gemiddeld 60 kilo en na 2,5 jaar al gauw 600 kg. Wat is nodig voor deze enorme groei? Hoe kan je bijdragen aan de juiste groei van een gezond veulen tot een vitaal jong paard?

De basis voor veulens begint bij gezondheid

Een optimale gezondheid is een vereiste om te kunnen groeien. Als je veulen niet gezond is, zal het alle energie gebruiken om beter te worden. Of misschien zelfs te slap zijn om voeding op te nemen.
Jij kan zorgen voor de basis van een goede gezondheid: frisse lucht, vers water, voldoende goed ruwvoer, op tijd ontwormen en voldoende beweging.
Hou daarnaast de signalen van je veulen goed in de gaten. Mocht het weinig eten of drinken, slap en lusteloos eruit zien, onderneem dan actie. Onderzoek wat de oorzaak is of vraag een dierenarts als je het niet vertrouwt.

De rol van voeding voor veulens


Het is voor veulens belangrijk dat ze verantwoord groeien. Te weinig groeien is niet goed, maar vooral niet te hard groeien is belangrijk. Bij een te rijke voeding (rijk aan energie en eiwitten) zal het veulen sneller groeien maar dat gaat ten koste van de (bot)kwaliteit. De kwaliteit van de voeding is dus van groot belang voor de ontwikkeling van het jonge paard.

Eerste vaste voeding

De eerste drie maanden krijgt het veulen vooral moedermelk. Het veulen zal in de eerste week al spelenderwijs hetzelfde proberen te eten als de merrie. Daardoor krijgt het veulen al wat gras en ruwvoer (voedingsvezels) binnen. Ook zijn er veulens die af en toe verse mest van de merrie opeten.
Zowel de voedingsvezels als de mest zijn belangrijk voor een goede ontwikkeling van micro-organismen (bacteriën en schimmels) in de darmen. En deze micro-organismen zijn weer erg belangrijk voor de ruwvoervertering.

Tip: Om de ruwvoervertering langzaam op gang te helpen is het goed om vanaf 2 à 3 weken een beetje ruw- en krachtvoer (uit de hand) te geven.

Veulens & voeding vanaf 3 à 4 weken


Als je veulen een beetje gewend is aan vaste voeding, kun je vanaf 3à 4 weken krachtvoer bijgeven.
Begin al vroeg met Pavo Podo®Start. Je bent er dan zeker van dat je veulen genoeg noodzakelijke voedingsstoffen binnen krijgt. Merriemelk bevat vanaf 5 à 6 weken namelijk niet voldoende voedingsstoffen meer. Bovendien zal een veulen dat op vroege leeftijd al kleine porties krachtvoer heeft gehad, straks minder gewenningsproblemen hebben met de overgang naar volledig ruwvoer en krachtvoer (speenperiode). En de laatste reden is dat je je merrie ontlast. Het veulen zal hierdoor minder melk bij de merrie gaan drinken. De merrie is daardoor beter in conditie te houden.

Veulens & voeding na het spenen

Vanaf 4 maanden kan een veulen gespeend worden, maar meestal gebeurt dit op een leeftijd van 5-6 maanden. Let op dat het veulen op het moment dat het gespeend wordt, voldoende Pavo Podo® Start ruwvoer eet. Als het veulen dit nog moet leren nadat het gespeend wordt, gaat het terug in conditie. Zet zowel het veulen als de merrie op stal tijdens het spenen. Je kunt het veulen dan gedoseerd en met steeds langere tussenpozen laten drinken. Vanaf 8 maanden kun je je veulen voeren met Pavo Podo® Grow tot een leeftijd van circa 2½ -3 jaar.
Geef tijdens de speenperiode beslist niet teveel krachtvoer, het veulen moet regelmatig groeien. Een regelmatige groei draagt bij tot een gezond en sterk beenwerk.

Extra aandachtspunten voor veulens

OC / OCD

Een bekende aandoening bij veulens is Osteochondrose (OC(D)). Naast erfelijkheid, hebben ook beweging en voeding invloed op het ontstaan van OC/OCD.
Om de erfelijke eigenschappen zo goed mogelijk te benutten, moet de voeding van jonge paarden voldoende voedingsstoffen bevatten, zoals:

  • Aminozuren: Deze bouwstenen van eiwit zijn nodig om te kunnen groeien. Het ontbreken van essentiële aminozuren leidt tot o.a. groeivertraging.
  • Vezels: nodig om het maagdarmkanaal optimaal te benutten. De vezels in het hooi en in de Pavo Veulenopfokkorrel dragen bij tot een sterk maagdarmkanaal met een grote verwerkingscapaciteit.
  • Mineralen en sporenelementen in een optimale hoeveelheid en onderlinge verhouding: nodig voor een evenwichtige ontwikkeling van het beendergestel.
  • Vitamines: belangrijk voor de gezondheid en het weerstandsvermogen van het veulen.

N.B. Een rantsoen van hooi en granen wordt bij veulens sterk afgeraden. In zo’n rantsoen is de hoeveelheid van een aantal essentiële elementen absoluut onvoldoende!

Als een veulen bepaalde voedingsstoffen niet binnenkrijgt, is de kans op afwijkingen groter. Deze afwijkingen zullen niet altijd direct te zien zijn, dat kan ook pas op latere leeftijd tot uitdrukking komen. Geef voeding daarom de aandacht die het verdient!

Veulens ontwormen

Het is erg belangrijk om een veulen goed te ontwormen. Doe dit tussen de achtste en tiende dag na de geboorte en vervolgens na 4 tot 6 weken. Daarna kan een normaal ontwormingsschema aangehouden worden. Let op dat het ontwormingsmiddel geschikt is voor jonge veulens.

Weideperiode

Als je veulen in een wei loopt met voldoende goed gras, let dan op met de hoeveelheid krachtvoer. Zorg dat je veulen niet te rijk in conditie is want dit kan leiden tot overbelasting van de gewrichten. En overbelasting kan onherstelbare schade veroorzaken.

De Pavo Podo® Start of Pavo Podo® Grow kan in de weideperiode vervangen worden door Pavo Podo®Care (supplement). Pavo Podo®Care is een supplement in hagelslagvorm dat zo door het veulen gegeten kan worden. De Podo®-mineralen zitten ook standaard in de Pavo Podo®Start en Pavo Podo®Grow. Door je veulen dit supplement te gegeven, krijgt het veulen wel alle noodzakelijke vitaminen en (Podo®)mineralen binnen, maar geen extra of onnodige energie en eiwit.

Het kan gedurende de hele groeiperiode aan een veulen / jong paard worden gegeven als vervanging van krachtvoer. als je veulen 1 kg Podo®Start eet is Podo®Care niet meer nodig.

Tijdens de laatste 3 maanden van de dracht en tijdens de lactatieperiode kan Pavo Podo®Care aan de merrie gegeven worden, wanneer ze in een goede weide staat en geen extra Pavo Podo®Lac nodig heeft.