Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Winnaar van de gratis dekking doet zijn verhaal

Begin dit jaar loofde Pavo onder haar fokkersklanten een gratis dekking uit. Uit de vele inzendingen werd één gelukkige winnaar getrokken. Henk Kroese uit Altenbergen (Emsland) mocht zijn merrie laten dekken door een hengst naar keuze. Volgens Pavo had deze prijs had bijna bij geen betere kandidaat terecht kunnen komen!

Het leven van Henk Kroese en zijn vrouw staat volledig in het teken van paarden en de fokkerij ervan. “We waren dan ook heel blij dat we deze dekking van Pavo gewonnen hadden. Jaarlijks kost het ons zo’n €15.000,- aan dekgeld, dus deze bijdrage was zeer welkom!”, lacht Kroes, die in het dagelijks leven hoefsmid van beroep is. Zo’n acht jaar geleden verhuisden Kroese en zijn vrouw van Nederland naar Duitsland. Bij vestiging in Duitsland heeft het echtpaar zich volledig op de Duitse fokkerij gericht; alle paarden worden Hannoveraans gebrand. “Ik ben gek op het bloed van Cantus, Stakkato en Contendro”, verklaart Henk Kroese, “De hengsten brengen paarden met veel vermogen.”

Kritisch
Momenteel heeft Kroese zeven Hannoveraanse fokmerries in zijn stal staan in wiens pedigree de Holsteiner invloeden ruimschoots aanwezig zijn. “In Hannover zijn ze kritisch met welke bloedlijnen ze in hun fokkerij willen. Daarom moet ik selectief zijn hoe ik met mijn merries fok”, licht de fokker toe. De merrie die door hem is uitverkoren om gedekt te worden is Rhana Barrage, een vijftienjarige merrie van Casa Grande uit een moeder van Rigoletto. Rhana Barrage heeft al vijf veulens gehad, waarvan er één internationaal springt en twee worden uitgebracht in het S-springen. Voor een bijpassende hengst heeft Kroese zijn oog laten vallen op de Hannoveraans goedgekeurde Zirocco Blue (v Mr Blue). “Zirocco Blue doet het goed in de internationale springsport en hij geeft daarbij chique veulens”, beargumenteert Kroese zijn hengstenkeuze, “Rhana Barrage is een wat zwaar gebouwde merrie en op deze manier probeer ik wat meer ras aan het veulen toe te voegen.”

Bijdrage van Pavo
Pavo is in de fokkerij van Henk Kroese van onmisbare invloed. “Wij voeren al jaren Pavo”, vertelt hij, “Goed voer is van ongekend belang voor gezonde paarden. Pavo PodoLac is de beste merriebrok die er bestaat en ook onze veulens krijgen al Pavo Podocare bijgevoerd. Waarom? Op driejarige leeftijd wil je dat een paard goed is, anders is het minder waard en heb je al het werk voor niets gedaan.” “Het liefst zie ik mijn paarden terecht komen op een plek waar hun talenten tot hun recht komen”, vervolgt Kroese, “Mijn paarden verkoop ik graag aan die mensen waarbij ik zeker weet dat ze een sportcarrière tegemoet gaan. Dat betekent dat ze wel gezond moeten zijn. Het is bijna niet voor te stellen, maar alle paarden uit onze fokkerij die veterinair gekeurd moesten worden waren goed op de foto. Ik denk zeker dat Pavo daar zijn invloed op heeft gehad.” Voor Kroese is het heel duidelijk waarom hij fokt en waarom hij voor Pavo kiest: “Ik ben nu 53, over 15 jaar wil ik naar een groot internationaal concours kunnen gaan en dat ik daar dan mijn eigen fokproducten zie springen.” Wie weet is het wel het kleine veulen dat Rhana Barrage momenteel in zich draagt dat deze fokkersdroom werkelijkheid zal maken!


Auteur: Albertine Nannings
Datum: 10 - 10 - 13