Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

10 warm weer tips voor paardeneigenaren

Paarden kunnen goed met warmte omgaan maar extreme warmte kan gevaarlijk zijn voor paarden. Dehydratie, sloomheid en algehele malaise kunnen het gevolg zijn van oververhitting. Ernstige hittestress kan diarree of zelfs koliek veroorzaken. Deze 10 tips helpen jouw paard comfortabel en gezond door een zeer warme periode heen.

1. Pas je weideschema aan

Als je paard iedere dag een aantal uren buiten loopt, pas dan de tijden aan. Bij voorkeur ’s nachts naar buiten, overdag binnen. Als dat niet mogelijk is, probeer de weidegang dan zo vroeg mogelijk in de ochtend te organiseren.

2. Zorg voor schaduw

Een schuilstal verdient de voorkeur, een bomenrij kan ook schaduw geven. Als dat niet aanwezig is kun je overwegen om een partytent in de weide te plaatsen.

3. Laat de lucht bewegen

Een ventilator is een prima hulpmiddel om lucht te laten circuleren in de stal, maar gebruik ze met beleid. Een paard mag absoluut niet in de buurt kunnen komen van de ventilator zelf, maar pas ook op voor snoeren.

4. Zorg voor voldoende koel water

Onbeperkte toegang tot vers, schoon en koel water is noodzaak. Ijskoud water is niet nodig, paarden drinken het liefst water van 15-20 graden. Zorg voor waterbak met voldoende omvang, in een kleine bak wordt het water snel warm.

5. Stimuleer drinken

Als je paard erg weinig drinkt kun je overwegen om het hooi te besproeien met licht zout water. Dat maakt dat je paard meer gaat drinken.

6. Geef elektrolyten

Onder heel warme omstandigheden heeft het lichaam elektrolyten nodig voor een goede vochtbalans. Doe dit wel met beleid en zorg dat er altijd voldoende water beschikbaar is.

7. Werk rustiger dan normaal

Hoewel paarden prima met warmte kunnen omgaan is het niet prettig voor een paard om bij extreme temperaturen zeer zwaar werk te doen. Als je niet op het absolute topniveau rijdt, neem het werk dan terug of verdeel het over twee korte sessies per dag. Vergeet niet dat topsportpaarden onder constante begeleiding van een dierenarts staan.

8. Gooi niet je hele schema om

Het is niet nodig om alle activiteiten die je met je paard hebt gepland te stoppen. Paarden zijn gewend aan een vast ritme, té grote plotselinge veranderingen kunnen bij gevoelige paarden tot koliek leiden. Dus voer enkel aanpassingen door om hem de warme periode door te helpen.

9. Voorkom  zonnebrand

Een vliegendeken is geen overbodige luxe voor licht gekleurde paarden. Het werkt niet alleen tegen vliegen maar zeker zo goed tegen verbranden. Een lichte neus en andere haarloze plaatsen kun je insmeren met sunblock.

10. Scheer paarden met een extreem dikke vacht

Een dunne zomervacht is effectief tegen zonnebrand en beschermt tijdens koude achten, maar paarden met PPID (Cushing) of pony’s met een lange vacht kunnen zichzelf veel beter koelen als je ze een handje helpt door de dikke vacht eraf te scheren.

Bron: TheHorse, juli 2014