Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

8 Fabels over paardenvoer

 

Uit onderzoek weten we tegenwoordig veel over paardenvoer. We weten wat gezond is en hoe we moeten voeren. Toch zijn er altijd nog fabels over paardenvoer. Rob Krabbenborg, productmanager / voedings-specialist bij Pavo, geeft opheldering over zeven fabels.

1. Van eiwit krijgt mijn paard bultjes

Fabel. Het is nog nooit wetenschappelijk aangetoond dat bultjes van eiwit komen.

“Heeft je paard bultjes en wil je weten waar die vandaan komen, vraag dan de dierenarts. Het kan een allergische reactie zijn op iets, waar ze bultjes van krijgen. Vaak komt het door insecten. Andere mogelijkheden zijn dat het paard gewassen is met een middel waar hij niet tegen kan, zijn deken wordt nooit gewassen terwijl het al een hele winter op zijn rug ligt of het is nog iets heel anders. Dat een paard bultjes zou krijgen van eiwit, is wetenschappelijk nog nooit aangetoond.”

2. Mijn paard is oud, hij moet op een eiwitarm dieet want dat is beter voor de nieren

Fabel. Nierproblemen komen bij paarden haast niet voor.

“Mensen, honden en katten krijgen op latere leeftijd vaak een nierdieet, omdat de nieren het op oudere leeftijd niet meer zo goed doen. Dat nierdieet, waarin je de eiwitbelasting zo laag mogelijk houdt, is om de nieren minder te belasten. In de nieren wordt een teveel aan eiwit afgebroken tot ureum. Vraag eens aan uw dierenarts of aan de Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer hoe vaak ze paarden tegen komen met een nierprobleem!! Het antwoord zal zijn: dat komt bij paarden niet of nauwelijks voor!“

3. Mijn paard mag geen wortel of appel want dan krijgt hij te veel suiker binnen

Fabel. In een wortel zit haast geen suiker, paarden krijgen suikers vooral binnen door gras.

“Een wortel bestaat voor ongeveer 90% uit water. Voor een appel geldt dat ook. De rest is vezel met een heel klein beetje suiker. Stel dat een grote winterwortel 500 gram weegt. Drie procent van die wortel is suiker. Dan geef je hem, als je hem een wortel geeft, dus 15 gram suiker. Ook een appel bevat zo’n 15 gram suiker. Een paard neemt als het 10 kg hooi eet ongeveer 1 kilo suiker op en als het paard volop jong gras kan eten kan de suikeropname oplopen tot bijna 2 kilo per dag!! Kortom: Als je wortels voert, voer je echt niet snel te veel suikers. Dan zou je emmers vol per dag moeten voeren. Appels zijn prima maar met mate.”

4. Muesli is 'voor erbij'

Fabel. Muesli is een volledig krachtvoer

“Van brokken wordt wel gedacht dat daar de vitamines, mineralen en sporenelementen in zitten en dat muesli alleen 'voor de lekker' is. Er zijn daarom mensen die brokken geven als hoofdmaaltijd en die het paard daarnaast muesli geven, voor erbij. Muesli is net zo volwaardig als een brok. Het is ook een compleet krachtvoer, met vitaminen en mineralen. Het heeft dus dezelfde functie als brokken: aanvullen wat een paard mist in het ruwvoer.”

5. In suikerbietenpulp zit te veel suiker

Fabel. In ons bietenproduct, SpeediBeet, zit zelfs minder suiker dan in het gemiddelde hooi

“Er bestaan drie soorten bietenpulp: normale Nederlandse bietenpulp, uit de rundveehouderij. Dit heeft een suikergehalte van 10 tot 12 procent. Duitse bietenpulp, wat goedkoper is, heeft een suikergehalte van 15 tot 20 procent. Daar moet je mee uitkijken, dat is een suikerbom. SpeediBeet heeft een suikergehalte van 5 % of lager. Dat wil zeggen dat er in een kilo droge SpeediBeet 50 gram suiker zit. Dat is nog minder dan normaal in hooi zit.” In normaal hooi zit ongeveer 80-100 gr gram suiker per kilo product.

6. Mijn paard heeft een liksteen, dus hij krijgt voldoende zout

Fabel. Veel paarden hebben een tekort aan zout

“Paarden die een liksteen hebben, eten naar behoefte zout. Zo denken mensen, maar heel veel paarden likken maar weinig aan de liksteen. Paarden hebben veel zout nodig, vooral in de zomer als ze zweten. Als een paard lichte arbeid doet, een rustige buitenrit van twee uur met 20 minuten draf en vijf minuten galop, dan verliest hij al vier liter zweet. Maak je een rit van vier uur, dan is hij tien tot vijftien liter zweet kwijt, met daarin heel veel natrium en kalium. Hij heeft 40 tot 60 gram zout nodig om dat weer aan te vullen. Paarden verbruiken heel veel zout als ze aan het zweten zijn. Als je week in, week uit flink traint, en je paard neemt geen zout op, dan zal hij steeds trager worden. Hou in de gaten hoe lang hij over een liksteen doet. Een liksteen moet na drie maanden op zijn. Likstenen van zeezout of rode likstenen zijn flauwekul, ze hebben gewoon, 40 gram niet gejodeerd keukenzout nodig. Paarden hebben soms moeite om te drinken na de wedstrijd. Dat komt omdat ze geen drinkprikkel hebben. Als je chips eet, krijg je zout binnen. Zout verhoogt de osmolariteit van je bloed, daardoor krijg je behoefte aan bier of fris.”

Dit artikel is geschreven door Marjan Tulp in samenwerking met Pavo, fotografie is van Dirk Caremans. Het artikel is verschenen in Paardvisie Magazine nr 2.7. Muesli is gezoet

Fabel. Er wordt geen zoetstof aan paardenvoer toegevoegd.

“Aan paardenvoer wordt geen zoetstof toegevoegd, wel zit er melasse in krachtvoer en in melasse zit 50 procent suiker. Muesli is vaak wat armer aan melasse en brok wat rijker aan melasse, want melasse is het plakmiddel om de brokken aan elkaar te houden. Melasse-arme producten zijn vaak muesli, geen brok. Er zijn paarden die melasse-arme producten wel erg saai vinden, het smaakt minder zoet. Die kijken je aan en denken: hè? Zet maar even door, ze wennen er allemaal aan.”

8. Paarden hebben altijd krachtvoer nodig

Fabel. Niet alle paarden hebben krachtvoer nodig.

“Wat is het mooiste moment van de dag? Als je naar de stal gaat en ze staan te trappelen van blijdschap dat je ze gaat voeren. Moet dat altijd krachtvoer zijn? Nee. Dat hangt van je paard, de training en je ruwvoer af. Neem een Shetlander, die heeft genoeg aan Daily Plus en een Summerfit koek. Om goed te voeren heb je een analyse van je ruwvoer nodig om te weten wat er precies in zit, je moet naar je training kijken en aan de hand van die gegevens kun je zien hoeveel en wat voor krachtvoer je moet bijvoeren. Krachtvoer is niet altijd nodig, aanvulling met vitaminen en mineralen echter wel.”