Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Blog 1 Te dun, het verhaal van Cindy

Op 18 maart 2012 gingen wij kijken naar een 5-jarige merrie die geadverteerd stond op het Internet. Verhaal was - Keurmerrie, fantastisch dressuurpaard, goed papier. Mooie foto erbij. Interessant, dachten wij.....

Toen we aankwamen troffen we Cindy aan – ernstig veel te dun, slechte voeten, in een vieze box, vol met klitten, kale plekken, plakaten poep, vuil en zweet. Het was echt heel erg. We dachten eerst dat we verkeerd waren. Zoals ze geadverteerd stond, zou het een 'Ferrari' zijn. Wat wij aantroffen, was een onherkenbare auto vol deuken, krassen, modder en 4 lekke banden, weggezet in een oude schuur....
We keken elkaar aan en dachten: wat moeten we hiermee? Dit was niet waar we naar op zoek waren. We gingen naar huis en waren er wel klaar mee.
Maar Cindy was nog niet klaar met ons. Slapeloze nachten hebben we ervan gehad. Hoe kon dit??? Heb je zo’n goed paard staan en laat je haar verpieteren. Hoe kan iemand een paard zo verwaarlozen? Het ging ons zwaar aan het hart. Dit konden we niet laten gebeuren. En na wat onderhandelen hebben we haar kunnen kopen.

Cindy is inderdaad een KWPN keurmerrie. Afstamming Tolando x Balzflug. Ze is geboren in 2007 en is nu (bijna) 5 jaar. Na wat rondbellen en onderzoek zijn we erachter gekomen dat ze als 3-jarige naar de keuring is geweest en toen voorlopig keur gekregen heeft. Daarna heeft ze meegedaan aan de EPTM (Eigen Prestatie Test Merries van het KWPN) in Deurne en heeft een score van 77 behaald. Ze heeft in 2011 een veulen gekregen. In de tussentijd is er niet veel met haar gedaan.

Op naar Montfoort

Op 22 maart gingen we haar halen. Arme Cindy werd uit haar -voor haar- toch veilige omgeving getrokken en moest maar meewerken aan alles wat er die dag nog ging komen. Wij hadden geen idee hoe ze zou gaan reageren. Het enige dat we wisten, is dat het op papier een Keurmerrie is met goede cijfers op de EPTM test. We hebben haar precies een half uur uit haar stal gezien op zondag, we hebben haar niet in de hand gehad, niet proef gereden, helemaal niets. We hadden geen idee wat ze zou gaan doen. Maar Cindy werkte vanaf moment één super mee. Wat een lief paard!

Tijdens de aankoopkeuring deed Cindy keurig wat er van haar verlangd werd. De dierenarts wierp ons af en toe een verbaasde, maar wel goedkeurende blik toe. Ze bleek ondanks haar slechte conditie toch goede passen te zetten. Ze deed vreselijk haar best en heeft niet een keer lelijk gedaan. Zette geen pas verkeerd. Daarna moest ze op de trailer. Ook dat deed ze prima. Ze liep er zo op en de rit ging vlekkeloos.

Na anderhalf uur rijden met de trailer kwamen aan bij onze pensionstal. De gezichten van onze stalgenoten spraken boekdelen. Wat komt er nou toch uit die trailer. Wat een stakker, zo mager en lelijk. Maar ze kijkt wel heel lief. De verbazing was groot. Wat zien jullie in dat paard?

Buiten het feit dat we echt graag dit paard willen helpen, zien we ook meer in haar. Ze heeft niet voor niets het predikaat keur behaald. Ergens moet het een goed paard zijn. Dus met wat liefde, goede verzorging en de juiste training gaan we proberen haar weer in haar volle glorie terug te brengen. Dat verdient ze.

En zo kon het ‘opknappen’ gaan beginnen.