Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Blog 2 - Te dik, gezondheidscheck

Op donderdag 3 mei gingen we naar Kliniek Bodegraven voor een gezondheid check. In mijn ogen is Amarosa gewoon gezond, want ze is nooit ziek en heeft nooit iets gemankeerd. Ze is nog nooit uitgebreid nagekeken. Er is nooit een aanleiding voor geweest en we hebben haar zelf gefokt en niet aangekocht. Op weg naar de kliniek was ik wat zenuwachtig, stel je voor dat ze toch wat mankeert!

Aanrader voor iedereen

Op de kliniek werd ze helemaal nagekeken en gecontroleerd. Hart, ogen, longen, bloed, alles werd punt voor punt gemeten en beluisterd en bevoeld. Hoewel ik ’s ochtends zenuwachtig was, was ik nu opgelucht en blij dat ik zeker wist dat ze gezond was. Eigenlijk kan ik het iedereen wel aanraden om hun paard eens te laten controleren en dan vooral het bloed en de mest. Ik stond namelijk versteld wat je hier allemaal uit kan halen. Het is een kleine ingreep met ontzettend veel resultaat.

Gewicht van Amarosa versus Cindy

Cindy het dunne paard was ook aanwezig voor een gezondheid check. We hebben de paarden naast elkaar gezien en het verschil was duidelijk. Het grootste verschil vond ik nog steeds het gewicht. Amarosa is 1.63 en Cindy (als ik het goed zeg) 1.72 en Amarosa woog 100 kg meer! Op de facebook pagina van Pavo Paardenvoer zijn foto’s te zien van de paarden naast elkaar.

Amarosa laat haar ware aard zien

Er was een cameraploeg van hippo.tv aanwezig, een Belgische site die ons gedurende het hele project volgt.
Amarosa was de trailer nog niet af en ze maakte direct haar karakter al bekend voor de camera’s. Ze liep braaf de klep af en draaide direct haar hoofd om de wollen geluidsmicrofoon van de cameraman te onderzoeken. Wat een figuur is het ook! Na het lachen weer terug de trailer op en opnieuw. Dit alles deed ze super braaf en ze was de hele dag vrolijk.
De eerste uitzending staat al online en op deze film kun je zien hoe alles is gegaan op de kliniek. Dus als je het filmpje nog niet hebt gezien kijk dan snel op www.hippo.tv Belonen zonder snoep

Toch was het ook echt een zware dag voor mij hoor! Vanaf het moment dat we thuis weg gingen tot het moment dat we thuis waren heeft Roos zich keurig gedragen. Geen pas verkeerd, geen oor naar achter. Alles accepteert ze. En ja wat wilde ik… belonen! Snoepje, koekje, brokje, appel of wortel. Dit gedrag moet toch beloond worden?
Ze deed alles ook zo braaf! Stiekem deed dit mij toch zeer, ik voelde me zo lullig. Ik vertelde dit aan Marieke van Pavo en ze gaf mij direct een peptalk, wat mij toch wel opbeurde. Ik moest dit doorzetten en alles eraan doen om het toch te proberen.

Nee zeggen is moeilijk

Misschien klinkt dit voor sommige mensen wat overdreven, maar ik geloof echt dat er veel mensen zijn die weten wat ik bedoel. Die weten hoe moeilijk het is. Bij andere paarden heb ik er minder moeite mee. Maar mijn Roos is lief en meewerkend en ik ben gek met haar.

En wat denk je op stal, als andere paarden wat lekkers krijgen... Ik heb namelijk gemeld dat Amarosa niks mag krijgen. Een zo’n appeltje of snoepje zal niet zoveel schade doen, maar als ze dat elke dag van meerdere mensen krijgt telt het aardig op. Ook wil ik gewoon zeker weten welke invloed het nieuwe rantsoen op haar heeft. Dat kun je pas goed meten als ze niks anders krijgt.

Amarosa heeft een open stal, ze kan met haar hoofd over de deur heen. Als er iemand komt steekt ze direct haar hoofd naar buiten en kijkt met haar liefste blik om toch maar een snoepje te krijgen. Gelukkig werkt iedereen mee en geven ze in plaats van iets lekkers een aai of klopje op de hals.

Wat zal de toekomst brengen

Nu ik weet dat Amarosa helemaal gezond is heb ik erg zin om te beginnen verder te gaan met het project. Voor de zekerheid is er een verzekering afgesloten voor Amarosa voor de looptijd van het project. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn. Gelukkig heeft Hippozorg deze gratis aan ons aangeboden. Mijn dank daarvoor.
Ik ben erg benieuwd hoe alles gaat en hoe ze op haar nieuwe rantsoen gaat reageren. Gaat ze echt afvallen? Wordt ze slomer met minder voer? Ben je net zo benieuwd als ik? Blijf ons dan volgen tijdens dit project.