Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Blog 2 - Te dun, de eerste weken

De eerste stap was wassen. Cindy was zo verschrikkelijk vies dat we haar niet zomaar tussen de andere pensionpaarden durfden te zetten. De dierenarts heeft haar goed bekeken, maar gaf als advies haar grondig te wassen en preventief te behandelen tegen ongedierte, schurft en andere narigheid.

Gelukkig was het op 22 maart bijna 20 graden en konden we haar zonder problemen onder de douche zetten. Het heeft 3x wassen gekost om de ergste poep en de modder van haar lijf te krijgen. Ook dit vond ze allemaal prima. Arme Cindy kreeg het natuurlijk op een gegeven moment wel koud, dus na alle ellende onder de douche konden we haar lekker in de zon gaan droogstappen. Door haar lange wintervacht (met haren van 5 – 8 cm), was het een enorme klus, maar uiteindelijk was ze schoon en droog en kon ze moe maar fris naar haar nieuwe stal.

We moesten wel even goed nadenken op wat voor strooisel we haar gingen zetten. Want ze stond in een ontzettend vieze vlas stal. We waren bang dat ze al het schone stro zou gaan opeten en koliek zou krijgen, dus hebben we haar in een niet uitgemeste box gezet. De eerste paar dagen hebben we alleen maar de mest eruit gehaald en in de loop van de eerste week is de stal steeds verder schoongemaakt en vers opgestrooid. Gelukkig is dit prima gegaan.

Tja, en toen de vraag. Wat gaan we haar voeren. Je kunt een paard dat ondervoed is niet van de ene op de andere dag ineens veel eten geven. Dus ook dat hebben we met beleid gedaan. We zijn begonnen met hooi – veel hooi, 3 x per dag. Daarnaast 2x per dag een 1/2 kg krachtvoer (sportbrok) en elke dag een Pavo summerfit koek. Hier zitten veel extra vitaminen en mineralen in, dus is het een super aanvulling.

Om haar te helpen zo goed mogelijk door haar vacht heen te komen krijgt ze lijnzaad. Niet uit een potje, maar echte lijnzaad – gekookt, urenlang in een pannetje, op de ouderwetse manier. Dat wordt een glibberig, slijmerig papje dat we mengen we met wat zemelen. Heerlijk vindt ze het! En het is super goed voor haar. Het helpt de darmen schoon te houden en door de olie uit de lijnzaad krijgt haar vacht glans en helpt het haar door haar haren te komen.

Ze krijgt ook een paar keer per week een slobber mengsel bijgevoerd. Dit wordt vaak gegeven aan paarden die oud zijn en wat extra’s kunnen gebruiken, of paarden die herstellende zijn na een operatie. Er zit bietenpulp in, veel mineralen, sporenelementen, etc. Dit biedt haar gewoon wat extra voedingswaarde.

Natuurlijk komt ze elke dag een paar uur buiten - we hebben weitjes en paddocks. Hoewel wij grote fan zijn van paarden samen naar buiten doen, hebben we Cindy nu nog even alleen staan. Ze heeft nog zo weinig bij te zetten dat ze eerst even de tijd krijgt om wat aan te sterken voordat we haar gaan voorstellen aan haar nieuwe vrienden. Ze staat in een open box, dus heeft contact met haar buurvrouw en buurman. En in de weitjes staan de paarden alleen gescheiden door een draadje. Dus ze heeft wel voldoende contact met haar soortgenoten. Ze is vriendelijk en open naar de andere paarden.

Inmiddels zijn we natuurlijk al een paar weken verder. Cindy doet het fantastisch. Ze knapt zienderogen op, is al de helft van haar wintervacht kwijt en wordt met de dag fitter, voller en happier. We zijn heel voorzichtig begonnen met de opbouw van de training. Meer daarover in de volgende blog.

Cindy is een ontzettend lief en meewerkend paard. Ze heeft onze harten gestolen. Ze snapt nog niet alles, maar ze zet geen pas verkeerd. Wat een schatje!