Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Blog 3 - Te dun, twee weten meer dan één

Twee dagen nadat we Cindy hadden opgehaald, zag ik de oproep van Pavo voor het project ‘Door dik en dun’. Ik besloot om een brief te schrijven.

Eigenlijk zagen we pas op het moment dat Cindy schoon en fris bij ons op stal stond, voor wat voor een uitdaging we stonden. Wij hebben best veel kennis en ervaring in het houden en trainen van paarden. Zeker Linda - ze is instructeur en jurylid, heeft zelf op professionele stallen gewerkt en heeft veel wedstrijdervaring. We hebben al heel wat paarden gehad – ook jonge paarden. Maar Cindy’s conditie was wel heel erg slecht. Dus toen ik de oproep van Pavo langs zag komen, dacht ik: dit is een unieke kans om professioneel voedingsadvies en ondersteuning te krijgen. Dat kunnen we wel gebruiken!

Hoe krijgen we een paard als Cindy weer gezond en fit? Met een goed trainingsschema en een schep extra biks kun je best een eind komen. Maar de tekorten die ze eventueel heeft opgelopen, in haar hele lijf moeten ook aangevuld gaan worden. Bij ons kwamen ook de vragen: Hoe gaan we dat aanpakken? Wat heeft ze precies nodig? Moeten we bloed laten checken? Heeft ze tekorten? Hoe gaan we de training opbouwen, zonder dat we haar overvragen? Willen we niet te snel? Dus al met al waren we heel blij dat Pavo voor Cindy heeft gekozen.

Na wat mail contact, hebben we op 20 april een afspraak gepland om kennis te maken. Pavo kwam met 3 man (vrouw)  sterk bij ons op stal in Montfoort - Carolien Staal, Marieke Ottenhof en Heleen van Pol. Na een korte kennismaking zijn we eerst Cindy gaan bekijken. Cindy stond op dat moment alweer een week of 4 bij ons op stal. Ze was al zo veel opgeknapt, dat we benieuwd waren wat ze van haar zouden vinden. We dachten even dat ze Cindy al te ‘goed’ zouden vinden voor het project. Maar Voedingsadviseur Marieke Ottenhof heeft Cindy uitvoerig bekeken en schatte haar body condition score toch pas in op een 1. Haar conclusie was dat Cindy ondervoed is, behoorlijk mager is en nauwelijks spieren heeft, maar ze is gelukkig niet volledig uitgemergeld. Er zit nog wel heel veel werk in om haar naar een gezonde score te krijgen.

Terwijl we aan het vertellen waren, Cindy aan het bekijken waren en onze stallen lieten zien, heeft Pavo heel veel foto’s gemaakt. Veel ervan zijn al te zien op de facebook pagina van Pavo. Nadat we Cindy hadden bekeken, hebben we het project doorgesproken. Wat houdt het project in? Wat gaat er allemaal nog komen voor Cindy (en dus ook voor ons)? Op een gegeven moment bespraken we wat het doel was met Cindy. Wat willen we bereiken in het project? Mijn antwoord was: Dat Linda winnend in de Prix st. George rondrijdt!!

Haha…. Natuurlijk is dat nu nog veel te hoog gegrepen. Maar wie weet… misschien gaat dat op een dag wel weer gebeuren. Laten we eerst maar eens eraan gaan werken dat Cindy weer gezond en fit wrodt. Die topconditie, die komt dan later wel.