Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Blog 6 - Te dik, wel of geen weidemaatje

Het liefst zie ik paarden toch met meerdere bij elkaar staan. Zo kunnen ze nog enigszins natuurlijk gedrag vertonen. Helaas gaat dit niet bij alle paarden of de eigenaren willen dit niet.

Amarosa staat nu ook bijna een jaar alleen, ze kan dan wel over een stroomdraad met de rest snuffelen, maar meer ook niet. Ik vind dit niet ideaal, ik zie haar namelijk het liefst tussen andere staan. Helaas gaat dit niet, want de andere paarden hebben ruim 2 hectare land en als Amarosa hier een dag bij staat dan zie je het al fout gaan. Ze blijft maar eten en eten hierdoor wordt ze in een korte tijd weer een stuk zwaarder. Dit werkt dus echt niet voor haar.

Ook zie ik het niet zitten om een ander paard bij Amarosa te zetten, haar weiland is 40*15 en echt gras kan je het ook niet noemen. Je merkt dan dat het andere paard zich gaat vervelen en toch te weinig ruwvoer binnen krijgt.

De oplossing, weidemaatje van miniformaat
Opeens kwam ik op het idee om een maatje te zoeken die iets kleiner was, en ook gevoelig is om dik te worden. Dan kom je al snel uit op een Shetlander, maar die heb ik niet! Ik zette een advertentie op internet: gezocht, weidemaatje, krijgt goed tehuis. Wel zijn er een paar voorwaarden: Geen hengst, maximaal 1,10m. wegens de afmeting van de stal, kleine prijs, en geen grote gebreken.

In ruil hiervoor bied ik (in mijn ogen) een goede stal aan. De pony mag de rest van zijn leven blijven, zal vertroeteld worden door de buurtkinderen en krijgt alle zorg en middelen die hij nodig heeft.

En ja.. dan komen de reacties. Mijn mailbox werd overspoeld.
Mail 1: paard 1.78, maar mocht ook niet te veel gras hebben
Mail 2: shetlander, eczeem, luchtzuiger, 21 jaar, 500 euro
Mail 3: shetlander, hengst, 1jaar oud
Mail 4: kleine welsh, evenwicht stoornis, geen tanden, 27 jaar, 100 euro
Mail 5: shetlander, 5 jaar, merrie, maar ook: 2 geiten, 4 kippen, 1 schaap, 8 konijnen. Deze dieren moesten samen weg voor een goed te huis voor maar 600euro!

Em ja… wil ik dit eigenlijk wel?
Als ik dan eindelijk een mail had wat wel aardig leek, was het niet mogelijk om een proefperiode af te spreken. Voor mij wel belangrijk, want stel dat er geen klik met Amarosa is, dan is de hele opzet mislukt. En dan kan ik zo’n pony toch niet zomaar doorverkopen? Voor mij is een paard, hoe groot of klein ook, geen impulsaankoop maar een aanschaf voor heel lange tijd. Daarom wil ik niet over een nacht ijs, maar veel mensen lijken dat niet te begrijpen.

De oplossing kwam uiteindelijk van kennissen. We gaan het een tijdje proberen met hun pony. Zo kunnen we zien hoe Amarosa hierop reageert en of het allemaal loopt zoals we hopen.