Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Blog 6 - Te dun, bloeduitslagen, een nieuw voerschema

Cindy haar mest was schoon. Dat hadden we eigenlijk ook wel zo ingeschat. De vorige eigenaar heeft gezegd dat hij haar wormenkuren heeft gegeven. Ze heeft er van ons direct een gehad toen we haar ophaalden. Dus dat was – gelukkig – in orde.

De bloeduitlsagen zijn ook binnen. Er waren geen extremen in haar bloed te zien. Dat betekent dat we op de goede weg zijn met haar. Jammer genoeg hadden we geen referentie, want we hebben geen bloed afgenomen toen we haar ophaalden. Maar ik gok dat de ergste tekorten in de eerste 6 weken dat ze bij ons was al aardig zijn aangevuld.

Toen we uit Bodegraven terug kwamen hebben we met Marieke Ottenhof van Pavo het rantsoen van  Cindy afgestemd. Het werd in eerste instantie Pavo Podo®Lac, en in een tweede fase zou dat Pavo Podo®GROW worden. De fokkerijvoeders worden ook vaak gebruikt om paarden met een achterstand in conditie weer op gewicht te krijgen.
2x 1 kg per dag was het plan – dus dat zijn we op gaan bouwen. Ze zat nog steeds op 2x ½ kg basis sportbrok. Daarnaast zijn we begonnen met haar 1x daags 150-200 gr Health Boost supplement te geven. Dit mochten we op gaan bouwen tot 250 gr. Maar het liep een beetje anders.

Binnen 3 dagen stond Cindy te stuiteren. Het was echt extreem. Hoewel ze heel lief is, is het ook een heel alerte tante. Ze ziet alles, wil ook alles zien en is ontzettend snel afgeleid. Aan ons natuurlijk de schone taak om dit in goede banen te leiden. Maar er zijn grenzen….

Cindy werd een soort bommetje. Heet, hectisch en vooral heel erg druk. Onder het zadel was ze erg gespannen (terwijl ze dat eigenlijk helemaal niet is) en als we haar los lieten of longeerden ging ze volledig uit haar dak, plat door de bocht, zo hard als ze kon. Dit was echt te veel van het goede en in overleg met Marieke hebben we besloten het rantsoen toch maar weer even terug te draaien.

Want hoewel het heel belangrijk is dat ze voldoende voedingsstoffen, vitaminen en mineralen binnen krijgt, moet dat natuurlijk niet veroorzaken dat ze zo druk is dat ze zich overbelast of een blessure krijgt.
Health Boost hebben we er uit gehaald en vervangen voor een SummerFit koek. De Podo®Lac is vervangen door Podo®Grow. Dit is iets minder ‘snelle’ energie en meer voedings- en bouwstoffen.
Een van de tekorten in de bloeduitslagen was Magnesium. Een tekort aan magnesium veroorzaakt spierstijfheid en nervositeit. Dat is natuurlijk iets dat we bij Cindy helemaal niet kunnen gebruiken. Ze moet minder stress en meer spieren opbouwen. Dus geven we haar Pavo NervControl bij. De actieve componenten magnesium en L-tryptophaan helpen de spanning in het lichaam sneller af te laten vloeien en geven rust en controle.
Het verschil is enorm! Ze is nog steeds alert en wakker, maar de ‘stress’ is er gelukkig weer uit. Ze is veel makkelijker in de omgang en het belangrijkste is dat ze zichzelf veel minder in de weg zit. Want het is natuurlijk niet erg als een paard een keer veel energie heeft, maar Cindy mag gewoon nog niet 1,5 uur galopperen en rennen. Daar zijn haar spieren nog niet aan toe.

Met deze combinatie van voer, natuurlijk naast haar porties ruwvoer, kunnen we weer even vooruit. Maar het blijft continu opletten en inschatten of de verhoudingen goed zijn en of ze voldoende binnenkrijgt. Maar als ik haar zo bekijk en zie hoe ze vooruit gaat, gaan we helemaal de goede kant op!