Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Blog 8 - Te dik, wat actief lijkt is niet altijd actief

De afgelopen weken hebben we druk getraind met het trainingsschema wat speciaal voor ons gemaakt is op basis van de hartslagmetingen. Om de voortgang te bekijken hebben we een tussentijdse meting gedaan. Hiervoor was ik behoorlijk nerveus omdat ik niet helemaal zeker was of het verbeterd was. Ik had mijn schema goed gevolgd maar dit kon niet elke dag. Als het een keer niet lukte probeerde ik dit wel zo goed mogelijk op te lossen in het schema.

Wel of niet aan het werk

Tijdens de trainingsweken merkte ik dat Amarosa wat sloom was. Ik wist niet of het door het voer, het weer of andere omstandigheden kwam. Het was vooral op de dagen met ontspannen arbeid. Amarosa bleef het liefst in een bepaalde veilige snelheid lopen die haar weinig energie kost. Het bleek gewenning te zijn!

Amarosa heeft een basis tempo wat voor mij goed en actief voelt. Ik was zo gewend om elke dag in dit tempo te rijden dat ik niet door had dat ze helemaal niet actief genoeg was! Het trainingsschema van Carolien bevat dagen met ontspannen arbeid, actieve arbeid en lange afstanden. Het is voor Amarosa best zwaar om steeds te schakelen in tempo’s en afstanden.

Ook kwamen we erachter hoe slim Roos eigenlijk is! Elke keer verzint ze wel iets om ergens onderuit te komen. Bij verzameling gaat ze wel langzaam galopperen maar is het meer hupsen. Bij kleinere voltes in een actief tempo staakt ze soms en ga zo maar door. Ik dacht dat Amarosa dit deed vanwege ze pijn in haar lichaam, maar het lijkt er nu meer op dat ze op deze manier haar lichaam wil ontlasten en voorkomen dat ze spierpijn krijgt.

Naar voren naar voren

Tijdens de nieuwe hartslagmeting deed ze dit weer! De opdracht was een aantal overgangen snel achter elkaar. Bij elke overgang deed ze haar hoofd in de lucht en ging ze hupsen. We losten het op door actief naar voren te rijden. Dus in een actief tempo draven of galopperen tot ze weer netjes nagaf. Carolien vertelde namelijk dat ik het alleen kon oplossen wanneer ze goed en actief op mijn hulpen reageert.

Deze training/meting duurde nog geen half uur en dit was genoeg want het was een aardige krachtmeting geworden waarbij Amarosa flink zweette. Carolien vertelde duidelijk dat het belangrijk was om de volgende dagen een lichtere training te geven om de spieren de tijd te geven om bij te komen. Er is namelijk geen 1 topsporter die elke dag tot het gaatje gaat!

En ja, dan het resultaat! Wat vonden ze haar mooi! Alle betrokken mensen vinden dat Amarosa haar spieren steeds beter te zien zijn, vooral tijdens de arbeid! Ook zien we vooruitgang in de conditie. De hartslag van Amarosa is namelijk 10 hartslagen per minuut gedaald! We hebben een nieuw en zwaardere trainingsschema gekregen met snellere afwisseling tussen kracht, conditie en rustdagen.

Dit allemaal geeft ook mij extra kracht en power om verder te gaan, want we zijn nog niet tevreden!