Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Een gezonde vacht

De vacht van het paard zorgt voor bescherming tegen beschadigingen, hitte, straling van de zon of juist tegen de kou. De vacht is daarnaast ook waterafstotend door het huidvet, dat door de talgklieren in de opperhuid wordt afgescheiden.

De huid van een paard is opgebouwd uit de opperhuid en de lederhuid. In de opperhuid liggen de haarzakjes, waaruit de haren en dus de gehele vacht wordt gevormd. Ieder haarzakje bevat maar 1 haar en zit schuin in de opperhuid geplaatst. De haarvaten zitten vast aan kleine spieren, die kunnen samentrekken, bijvoorbeeld als het paard het koud heeft. Hierdoor gaat de vacht rechtop staan en warmt de lucht tussen de haren op.

Ik wil dat mijn paard beter of sneller verhaart

Verharen kost ontzettend veel energie. Paarden die in het voorjaar (de verharingsperiode) hun dikke vacht niet goed kwijtraken kun je ondersteunen met extra vitmainen en mineralen. Voor het optimaal wisselen van de vacht zijn namelijk energie, bouwstoffen en extra vitamines en mineralen voor de haren nodig.

Wat kan ik doen?
Tijdens de verharingsperiode (meestal 4 tot 6 weken) kun je jouw paard dagelijks bijvoeren met extra vitamines en mineralen. Dit kun je doen met Pavo MultiVit 15. Geef je paard ook 3 x per week een halve schep Slobber, door het lijnzaad in de slobber zal de vacht gaan glanzen. Slobber geef je in plaats van je normale krachtvoer.

Huidziektes

Paarden kunnen last hebben van verschillende soorten huidziektes. Deze zijn op te splitsen in besmettelijke en niet besmettelijke huidziektes. Besmettelijke huidziektes kunnen ontstaan door virussen (onder meer sacroïden, wratten), bacteriën (regenschurft, mok), schimmels of parasieten (schurftmijt, luizen).
Niet besmettelijke huidziektes zijn netelroos, staart- en maneneczeem en zonnebrand.

Wat kan ik doen?
Voor de juiste diagnose en behandeling is het raadzaam de dierenarts naar je paard te laten kijken.Mijn paard is allergisch of overgevoelig

Het afweersysteem, ook wel het immuunsysteem genoemd, is in staat schadelijke stoffen te herkennen en uit de weg te ruimen. Indien het afweersysteem in werking treedt tegen stoffen die niet direct schadelijk zijn spreken we van een allergie. Er zijn talloze allergieën, zoals contactallergie (kleine pukkeltjes tot zwellingen), vliegen- en insectenallergie (irritatie aan staart- en manen), huidallergie (allerlei soorten irritatie), slijmvliesallergie (waterige uitvloeiing uit de neus en ogen) en voedselallergie (pukkels). Raadpleeg je dierenarts voor adequate middelen tegen deze kwaaltjes.

Wat kan ik doen?
Probeer je paard niet te belasten met teveel krachtvoer. Daarnaast is het ook aan te bevelen om producten te kiezen met een laag eiwitgehalte en een beperkte hoeveelheid zetmeel. Pavo Nature's Best is een geschikt product voor paarden die licht werken.

Voor een goede weerstand en optimale afvoer van afvalstoffen kun je je paard een compleet vitamines en mineralen supplement zoals Pavo MultiVit 15 (alleen vitaminen) of Pavo VitalComplete (vitaminen en mineralen) geven. Het Supplement Pavo HealthBoost is een krachtige opkikker die de algehele weerstand ondersteunt. Vitamine E en C helpen afvalstoffen af te voeren en mineralen zijn nodig voor de huidvorming.