Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Eiwit nader bekeken

Van alle onderdelen in het dieet van jouw paard, is eiwit waarschijnlijk het meest onbegrepen. Lang werd aangenomen dat eiwit diende als energiebron voor het lichaam. Tegenwoordig weten we dat eiwit bestaat uit voornamelijk aminozuren (de bouwstenen van spieren en zachte weefsels) die zorgen voor groei en voor groei en herstel van weefsels.

Wat doen aminozuren

Eiwitten zijn betrokken bij vrijwel alle vitale processen in het lichaam van het paard. Bijvoorbeeld bij de synthese (opbouw) en de afgifte van hormonen, de synthese van neurotransmitters en enzymen, de regulatie van slaap, eetlust, en bloeddruk, om er zomaar een paar te noemen. 

Maar bovenal zijn aminozuren nodig voor de vorming en herstel van spierweefsel en andere zachte weefsels in het lichaam. Als je vocht en vet niet meerekent, zijn ze goed voor ongeveer 80% van de totale structuur van een paard.
Jonge paarden in de groei, die weefsel aanmaken naarmate ze groter worden, en fokmerries hebben een hogere eiwitbehoefte dan volwassen paarden die worden ingezet voor sport of recreatie. 

Het eiwitmolecuul

Eiwitten zijn "kettingen" waarvan de schakels zijn gemaakt uit verschillende combinaties van de tweeëntwintig verschillende aminozuren die in de natuur voorkomen. Aminozuren zelf zijn betrekkelijk eenvoudige organische verbindingen. 

Transport via bloed

Als een paard eiwitten opneemt, breken enzymen en zuren in het spijsverteringskanaal de keten van aminozuren af. De individuele aminozuren gaan door de wand van de dunne darm naar de bloedbaan. Daar worden ze via de lever getransporteerd naar plaatsen waar ze nodig zijn voor groei en herstel van weefsels.

Wel of niet zelf maken

Een paard heeft de mogelijkheid om wanneer daar behoefte aan is, bepaalde aminozuren in de lever ‘om-te-bouwen tot een andere samenstelling. Deze aminozuren die een paard zelf kan maken noemen we  ‘niet-essentiële aminozuren’. 

Er zijn ook bepaalde aminozuren die  een paard niet zelf kan maken, deze worden geproduceerd door micro-organismen of groene planten. Dit zijn de ‘essentiële aminozuren’ die een paard alleen binnen kan krijgen via de voeding. 

Kwalitatief hoogwaardige eiwitten

Een eiwitbron van hoge kwaliteit is voedsel dat voldoende essentiële aminozuren bevat, met name lysine en methionine. 
Lysine wordt vaak genoemd de "eerste beperkende" aminozuur wat betekent dat bij onvoldoende hoeveelheden lysine, het lichaam van het paard moeite heeft andere aminozuren te gebruiken.  

Bron: TheHorse, 2014

 Eiwit als energiebron, kan dat?

Als er geen andere energiebronnen beschikbaar zijn kan het maar metabolisch is het een duur proces. Niet alleen kost het vrijmaken van energie uit eiwit 3 tot 6 keer meer warmte dan bij de afbraak van koolhydraten of vetten. Een paard breekt ook zijn eigen weefsels (spieren) af, een ongewenst proces.