Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Gaskoliek bij paarden

Koliek is de verzamelnaam voor symptomen die het gevolg zijn van buikpijn. Deze symptomen zijn: niet willen eten, onrustig zwiepen met de staart, rusteloosheid (waarbij het paard regelmatig gaat staan en liggen), schrapen met de voorbenen, sterk zweten, naar de buik kijken en veelvuldig rollen.
Er zijn verschillende soorten koliek, die door verschillende oorzaken ontstaan, één ervan is gaskoliek.

Wat is gaskoliek en hoe ontstaat het?

Gaskoliek is buikpijn die ontstaat als gevolg van gasophoping in de darmen. Deze gasophoping komt door een overmatige productie van gassen in de dikke darm van het paard of doordat gassen niet naar buiten kunnen omdat de darm gedeeltelijk of geheel is afgesloten.

Overmatige gasproductie ontstaat wanneer suikers die niet volledig verteerd zijn in de dunne darm doorspoelen en in de dikke darm terecht komen. Voorjaars- en najaarsgras bevatten veel suikers waaronder fructanen die op deze manier in de dikke darm terecht komen. Dit kan hoefbevangenheid en gaskoliek veroorzaken. Maar ook krachtvoer met moeilijk verteerbare granen als maïs kunnen onverteerd doorstromen naar de dikke darm en voor overmatige gasproductie zorgen.

Ook een grote voedingsverandering kan aanleiding zijn voor het ontstaan van gaskoliek. Het kan gebeuren dat transport van voedsel door het spijsverteringsapparaat gedeeltelijk wordt geblokkeerd door een liggingverandering van de darmen. Dan hopen gassen zich op en veroorzaken (gas)koliek.

Tips om gaskoliek te voorkomen:

Een paard kan slecht omgaan met grote rantsoenwisselingenLaat de overgang van winterrantsoen (ruwvoer+ krachtvoer) naar voorjaarsgras geleidelijk verlopen.

 • Begin in het voorjaar met een uur per dag en bouw dit per 5 dagen met 1 uur per dag op.
 • Als dit niet gaat, werk dan met stripbegrazing waarbij je een deel van de weide afzet, zodat je paard zich niet helemaal vol kan vreten.
 • Geef je paard voordat hij de weide in gaat eerst ruwvoer als hooi of voordroogkuil. Hierdoor zal je paard minder (snel) gras opeten en zal het gras beter verteerd worden. De dag beginnen met een portie SpeediBeet heeft hetzelfde effect.
 • Voorkom voorjaarsgras met veel fructanen. In het voor- en najaar kan gras veel fructanen bevatten wanneer het overdag warm en zonnig is en ’s nachts beneden de 5 C° is. Het is dan beter om je paard pas ’s middags te weiden omdat dan het fructaangehalte in het gras weer is afgenomen.
 • Voer meerdere keren per dag kleine hoeveelheden; geef nooit meer dan 2 kg krachtvoer per voerbeurt.
 • Hele granen zoals maïs kunnen beter niet gevoerd worden omdat deze voor het paard moeilijk verteerbaar zijn. Granen worden pas goed verteerbaar na een hittebehandeling zoals poffen of expanderen.
 • Goed verteren begint bij goed kauwen. Laat regelmatig het gebit van je paard controleren en geef structuurrijk voer zoals Pavo Nature's Best of Pavo DailyPlus.


Wat te doen bij gaskoliek?

Direct de dierenarts waarschuwen en de adviezen opvolgen!

In de tussentijd kun je in ieder geval het volgende doen:

 • Geef je paard totdat de dierenarts is gearriveerd geen eten of drinken.
 • Observeer het gedrag van je paard en let daarbij op veranderingen van de symptomen.
 • Zet eventueel je paard onder een deken als het koud is en je paard sterk bezweet is.
 • Of lopen met je paard goed is hangt af van de oorzaak van de koliek. Vraag aan je dierenarts of dit raadzaam is.