Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Harry van Gameren: "Iedereen zou moeten weten wat voor ruwvoer hij voert"

Harry van Gameren (foto genomen op vakantie in Zuid-Spanje) is één van de eerste gebruikers van de Ruwvoer Quickscan. Wij vroegen hem hoe dat zo gekomen is en wat zijn ervaring is met onze ruwvoeranalyse.

Hoe ben je in aanraking gekomen met onze Ruwvoer Quickscan?

“Bij ons krijgen de paarden onbeperkt ruwvoer, zo’n 8 tot 10 kilo droge kuil per dag, dus ik wil gewoon zeker weten wat ik voer. Ik kan namelijk wel denken dat het ruwvoer dat ik voer van topkwaliteit is, maar de kleur, de geur en de structuur ervan; het zegt weinig over de voedingswaarden. Althans, niet voldoende om hier een onderbouwde conclusie aan te hangen en het rantsoen daadwerkelijk aan te passen. Helemaal als je een paard hebt dat bijvoorbeeld gevoelig is voor hoefbevangenheid (insulineresistentie) ontkom je er niet aan om te weten wat er in je ruwvoer zit. Bij krachtvoer kijk je toch ook op het label wat er inzit? Terwijl je daar in de sport 2-3 kilo per dag van geeft. Waarom dan niet van je ruwvoer waar je zeker 3 keer zoveel van voert?!”

Wat vind je het mooiste aan onze Ruwvoer Quickscan?

“De prijs is aantrekkelijk, het is gemakkelijk, laagdrempelig en vooral begrijpelijk. Ik heb weleens een uitgebreide analyse laten doen en dan betaal je ruim over de € 100,- waar je vervolgens niets van begrijpt. Bij de Quickscan van Pavo staan drie dingen op de uitslag, het suiker- eiwit- en de energiewaarde, en de hoeveelheid staat aangegeven in een snelheidsmetertje van laag naar hoog. Hoe simpel wil je het hebben! Ik ben zeer enthousiast over de Quickscan, op één puntje na…”

En dat is?

“Het woord ‘nutriënten’ op het uitslagformulier! Veel paardeneigenaren zullen niet weten wat dat zijn. Dit is een vakterm. Ik ben echt niet op mijn achterhoofd gevallen, maar ik dacht dat het brokken waren. Nu blijken dit gewoon voedingsstoffen te zijn, zoals eiwit, suiker, vitaminen en mineralen. Zeg dat dan gewoon!”

Zou je, ondanks de nutriënten, de Ruwvoer Quickscan aanraden?

“Absoluut. Iedere paardeneigenaar zou moeten weten wat ze voert , juist wat ruwvoer betreft. Voor het geld hoef je het in ieder geval niet te laten. Als je het mij vraagt is het je kop in het zand steken als je je ruwvoer níet laat testen.”  

> Bekijk hier de resultaten van 1 jaar ruwvoeranalyse