Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Help, mijn paard wordt te dik

 

Je traint regelmatig en serieus, je paard krijgt niet al te veel krachtvoer en toch lijkt hij dik te worden van de lucht. Een streng rantsoen instellen lijkt dan een optie, maar het is zeker niet de beste aanpak om je paard te laten afvallen. Maar wat dan wel....?

Je paard laten afvallen: Do’s & Dont’s

Do

 • Blijf voldoende ruwvoer geven
 • Laat je paard veel en regelmatig bewegen
 • Wees creatief: bedenk manieren om je paard zo lang mogelijk met zijn maaltijd bezig te laten zijn. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Pavo DailyPlus.
 • Gebruik grofstengelig hooi
 • Geef veel kleine ruwvoermaaltijden per dag.
 • Beperk in de zomer het grazen op een verse wei of doe aan stripbegrazing. 
 • Gebruik vitamine en mineralen koeken zoals Pavo SummerFit in plaats van krachtvoer
 • Geef energie-arm krachtvoer, bijvoorbeeld Pavo Nature's Best
 • Ga meer werken met je paard, naast rijden kan fietsen aan de hand ook erg leuk zijn
 • Maak een stappenplan voor een langere periode en zoek op het web contact met andere mensen die oo kaan het trainen zijn. 

Don’t

 • Als je paard echt krachtvoer nodig heeft, beperkt dit dan tot maximaal 2 porties per dag - in tegenstelling tot ruwvoer
 • Geef geen onbeperkt toegang tot vers gras
 • Stop niet met ruwvoer geven. IEDER paard heeft ruwvoer nodig om de darmen aan de gang te houden. 

Je paard laten afvallen: valkuilen!

Stop niet met ruwvoer geven

Ieder paard heeft ruwvoer nodig. Het verteringskanaal van het paard werkt het beste als het helemaal gevuld is met vezelrijk materiaal. Je kunt de inname van gras beperken, zoek stengelig hooi met weinig energie en geef dat als ruwvoer. Bij lege darmen is de kans op koliek groter dan wanneer je paard regelmatig over de dag verdeeld porties ruwvoer krijgt. 

Pas op voor stalondeugden

Paarden die op stal staan en weinig ruwvoer eten vervelen zich en kunnen stalondeugden ontwikkelen zoals kribbijten, luchtzuigen of weven. In de natuur leven ze in groepen en grazen en bewegen wel 16 uur per dag. Beperk je je paard te veel in zijn natuurlijke gedrag dan is een stalondeugd maar zo aanwezig.

Paarden produceren in tegenstelling tot de mens geen speeksel als ze niet kauwen. Speeksel zorgt ervoor dat maagzuur in de maag neutraal wordt. Weinig kauwen betekent weinig speeksel waardoor het maagzuur in de maagwand maagzweren kan veroorzaken. Dat doet pijn en om dat te compenseren gaat een paard luchtzuigen of kribbebijten om maar speeksel te produceren.

Voor beweging is energie nodig. De enige manier om je paard meer energie te laten verbruiken is veel met hem werken. Een grasbuik wordt snel minder als je iedere dag 20 minuten intensief werkt.

Pas op voor hyperlipaemie

Hyperlipaemie of dieetziekte komt met name voor bij sobere rassen. Het kan onstaan als je paard te snel afvalt. Wanneer een paard te weinig energie binnenkrijgt gaat hij zijn eigen vetreserves aanspreken. Dit kan de vetstofwisseling verstoren waardoor er te veel vetachtige stoffen in het bloed terecht komen. Je paard of pony stopt dan met eten en drinken en dat is heel gevaarlijk. Lees hier meer over Hyperlipaemie bij paarden en pony's 

Laat de tijd tussen 2 maaltijden niet langer zijn dan 8 uur. Zorg dus dat er 's avonds laat nog een ruwvoermaaltijd is. Kun je dat zelf niet doen, kijk dan of je met iemand anders iets af kunt spreken voor een avondbeurt. Je kunt ook hooi in één of meerdere hooinetten ophangen zodat het langer duurt om het op te eten. 2 hooinetten in elkaar geeft kleinere gaten, ook een idee.

 


Afvallen kan niet alleen door het aanpassen van je rantsoen, meer arbeid is absoluut noodzakelijk.
Wacht niet te lang als je ziet dat je paard dikker wordt, onderneem meteen actie

Een sloom en te dik paard, wat nu? 

Een dikker paard is soms ook sloom. Vaak wordt aan deze paarden extra krachtvoer gegeven om ze op te peppen. Maar dat werkt niet. Laat een sloom en dik paard meer bewegen en beperk het krachtvoer.

Een andere mogelijkheid is het krachtvoer te vervangen door haver en vitamine en mineralen koeken zoals de Pavo SummerFit. Haver heeft een oppeppend effect, maar zorgt er wel voor dat de totale energieopname niet toeneemt.

Maak een plan!

Maak een plan voor een voedingsaanpak en fitness programma, en houd je daar ook aan. Naast veel bewegen is ook regelmatig bewegen een sleutelwoord. Maak een foto van je paard voor je start, en houd bij wat je echt hebt gedaan met je paard.

Wees consequent en geduldig. Afvallen gaat niet in enkele weken, dat duurt enkele maanden. Het is wel zo dat een dik paard dat elke dag een uur werkt snel fitter wordt.