Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Het ene ruwvoer is het andere niet

Hoe bepaal je of het ruwvoer dat je hebt geschikt is voor je paard? Bevat het bijvoorbeeld veel suikers of weinig? En hoe zit het met het eiwitgehalte en de hoeveelheid mineralen? In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het beoordelen van ruwvoer.

Het is allereerst belangrijk dat je ruwvoer er goed uitziet. Geef je paard geen ruwvoer dat schimmelig, stoffig of zanderig is! Het hoort fris te ruiken en niet muf.

De buitenkant zegt niets over gehaltes

Let op voldoende structuur. Grover ruwvoer is beter voor de darmen dan dat hele fijne.
Sportpaarden kunnen prima uit de voeten met ruwvoer dat veel energie bevat. Voor paarden die niet werken of die snel te dik worden is arm ruwvoer meer geschikt. Maar let op, wat er in zit kun je niet aan de buitenkant zien. Kleur en geur zeggen niets over gehaltes.

Voordat je begint met krachtvoer is het belangrijk om te weten wat er in je ruwvoer zit. Daarvoor zijn er ruwvoeronderzoeken beschikbaar. Onder andere via AgriXpertus, beter bekend als de Eurofins Agro. Via www.wateetmijnpaard.nl kun je een pluk hooi of voordroog laten onderzoeken op wat erin zit.

Daar dit voor veel mensen niet haalbaar is omdat ze op een pensionstal staan en afhankelijk zijn van de stalhouder, of steeds wisselende partijen hebben blijft er weinig anders over dan kritisch naar je paard kijken en regelmatig een body conditie score uitvoeren.

Wat betreft vitaminen, mineralen en sporenelementen kun je er eigenlijk wel vanuit gaan dat ruwvoer te lage gehaltes bevat. Een aanvulling als bijvoorbeeld Pavo VitalComplete wordt dan noodzakelijk.
 


analyseer het ruwvoer van je paard

Suiker en eiwit in ruwvoer voor paarden

Veel mensen denken dat (voordroog)kuil veel eiwitrijker en suikerrijker is dan hooi. Toen er alleen gekuild werd voor koeien was dat zeker zo en als het van rijk bemest weiland afkomt waar vooral Engels Raaigras staat ook.

Maar veel weilanden worden tegenwoordig nauwelijks bemest. Soms zelfs te weinig. Daardoor kan zowel hooi als voordroog een laag eiwitgehalte bevatten en een relatief hoog suikergehalte, net als het gras dat de paarden in de wei eten.

Juist dat hogere suikergehalte en dan vooral fructaan, is voor een groeiend aantal paarden een groter probleem dan een wat hoger eiwitgehalte. Ook is ruwvoer van arm tot onbemest land nog wel eens lager in mineralen. Dat kun je aan de hand van het uiterlijk van je ruwvoer niet beoordelen.