Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Het ontstaan van hoefbevangenheid

Heerlijk, het is officieel voorjaar! Het weideseizoen begint weer. De paarden en pony’s verlangen naar de zon op de rug en lekker mals gras. Al hoewel gras voor een paard puur natuur is brengt de overgang van stal naar weide wel wat risico’s met zich mee.

Waar gaat het mis?
"Hoefbevangenheid is een ontsteking binnen in de hoef. De hoeflamelletjes, die er voor zorgen dat de hoefwand en het hoefbeen heel sterk aan elkaar verbonden blijven, gaan ontsteken. Daardoor kan die stevige verbinding verbreken. Het hoefbeentje komt los van de wand en het roteert of zakt. Niet alle paarden overleven die aandoening.

De ontstekingen, die gepaard gaan met koorts en zwelling (de hoefschoen laat geen ruimte voor zwelling) , doen het paard of pony veel pijn. Door tijdig ingrijpen van de dierenarts en correcte behandeling door de hoefsmid, kan het paard genezen.

Als jong gras erg veel vocht bevat gaat het te snel door de dunne darm heen en komt terecht in de dikke darm. Suiker en zetmeel zijn dan nog niet afgebroken. Daar begint het probleem.

In de dikke darm bevinden zich verschillende soorten bacteriën die met elkaar in evenwicht leven. Als de voeding plotseling anders van samenstelling is wordt dit evenwicht verstoord. Sommige bacteriën gaan gas produceren. Daardoor krijg je gaskoliek. Sommige bacteriën sterven af en verrotten. Deze rottingsproducten zijn giftig. Deze giftige stoffen komen in het bloed terecht na opname door de darmwand. Met het bloed gaan ze het hele lichaam door. In de hoef veroorzaken de gifstoffen een ontsteking aan de hoeflederhuid In ernstige gevallen kan het hoefbeen zelfs kantelen wat voor paarden zeer pijnlijk is. En heel belangrijk; het is meestal niet meer te genezen.

Fructaan de boosdoener
Lange tijd dacht men dat gaskoliek en hoefbevangenheid worden veroorzaakt door een hoog eiwitgehalte in het gras. Maar tegenwoordig weten we dat niet eiwit maar fructaan (een soort suiker) de boosdoener is. Vooral in het voorjaar is er regelmatig ‘fructaanalarm’.
In het artikel 'Suiker veroorzaakt hoefbevangenheid’ lees je precies hoe dat komt.

Voorkom een hoefbevangen paard

  • Zorg voor een geleidelijke overgang van stal naar wei, begin met een uurtje per dag en maak dat iedere dag iets langer
  • Zet je paard in het begin in de middag pas buiten omdat het fructaangehalte in het gras dan lager is
  • Geef ’s morgens eerst ruwvoer op stal om het hongergevoel weg te nemen. Dan zal je paard het gras minder snel opnemen en gaat de doorvoer van gras door de dunne darm langzamer
  • Pas de hoeveelheid krachtvoer aan als je paard de wei in gaat.
  • Stripweiden is een goede oplossing voor gevoelige paarden/pony’s. Hierdoor kunnen ze niet onbeperkt gras eten.
  • Bij stripweiden plaats je een afscheiding in de wei die je iedere twee dagen een meter opschuift. Schuif het lint aan de andere kant van de wei ook iedere dag op zodat het gras de kans krijgt om weer aan te groeien.