Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Het welzijn van je paard bevorderen met voer, kan dat?

,,Ik ben zeker van plan om het mijn paarden te voeren.” Marije Eekels uit Babberich heeft tijdens een bijeenkomst bij Pavo kennis gemaakt met het nieuwe product Pavo DailyPlus. Dit is een ruwvoer dat door het krachtvoer kan worden gemengd of puur kan worden gegeven, zodat een paard langer over zijn voer doet en meer kauwt.

Welzijn en voer, ieder voordeel heeft een nadeel

Of paardenvoeding goed is, is méér dan een juiste balans tussen de behoefte en aanbod van belangrijke voedingstoffen. Het idee voor de ontwikkeling van Pavo DailyPlus leefde al lang bij Pavo. Nutritionist Vincent Hinnen: ,,Ons doel is altijd om een paard zo gezond mogelijk te houden, ongeacht of het een topsportpaard is of een recreatiepaard. Naast de gezondheid speelt het welzijn een grote rol. Met voer kun je beide flink beïnvloeden. Iedereen wil natuurlijk goed voor zijn paard zorgen. Maar ieder voordeel op voergebied heeft ook een nadeel. Neem bijvoorbeeld ruwvoer, dat is fantastisch voor een paard, want hij kan er de hele dag op kauwen en daar is zijn lichaam op gebouwd. Dus hij verveelt zich niet.

Maar het heeft ook een nadeel, want het levert niet genoeg energie voor een sportprestatie. We lossen dat op door er iets bij te geven met een hogere energiewaarde, in de vorm van brokken of een granenmix. Krachtvoer dus. Daar zitten echter minder ruwe vezels in, dus hoeft een paard er minder lang op te kauwen. En dat is een nadeel.”

Hoe werkt Pavo DailyPlus

Het is niet nodig om krachtvoer in de ban te doen. Je moet echter wel weten wat de risico’s zijn. ,,Geef nooit meer dan twee kilo per voerbeurt aan je paard en verdeel het totale voer over zoveel mogelijk kleine porties. Omdat we ons bij Pavo realiseerden dat het aandeel vezels in krachtvoer niet voldoende is, hebben we Pavo DailyPlus ontwikkeld. Een ruwvoermix met luzerne, gehakselde haverstengel en gerstestro, waarvan je ongeveer twee handen vol per voerbeurt door het krachtvoer kunt mengen. Gevolg is dat je paard veel langer op zijn maaltijd moet kauwen. Paarden doen er wel twee tot drie keer zo lang over, hebben we aangetoond. Dat is prettig voor ze, want ze doen niets liever dan eten. Er wordt meer speeksel aangemaakt, waardoor de vertering wordt bevorderd, dus de voedingsstoffen uit het krachtvoer worden beter opgenomen.”

Pavo DailyPlus bestaat uit een mix van vezelrijke materialen en een mineralenbrokje. Het heeft een lage energiewaarde en bevat weinig eiwit, dus het is geen dikmaker en maakt de paarden ook niet temperamentvoller. Het is daardoor eveneens geschikt om aan een gezelschapspony of een recreatiepaard te geven, zonder de toevoeging van krachtvoer. Door het mineralenbrokje dat er in zit verwerkt, is het een uitgebalanceerd ruwvoer.


Het verschil met Luzerne

Er zijn mensen die, om het kauwen te bevorderen, luzerne aan het krachtvoer toevoegen. Hinnen:,,Dat is een mooi product, maar het heeft een hoge eiwit- en calciumwaarde, terwijl het laag scoort op gebied van fosfor en magnesium. Voor jonge paarden en veulens raden wij het daarom sterk af, de hele balans raakt in de war. Het mineralenbrokje in Pavo DailyPlus brengt de calcium-fosfor vehouding in balans en vult magnesiumtekort aan. Daardoor is het juist erg goed voor alle soorten en typen paarden in alle leeftijden.

Heb je bijvoorbeeld sportpaarden en recreatie- of gezelschapspaarden op stal, dan kan het onrust geven als de één tijdens een voerbeurt veel minder of zelfs niks krijgt. Geef je die twee handjes Pavo DailyPlus en meng je het bij de rest door het krachtvoer, dan zijn ze allemaal even lang bezig en voorkom je voernijd.”

Ook voor paarden die een maagzweer hebben gehad of daar gevoelig voor zijn is het nieuwe product een aanrader. Beter kauwen zorgt immers voor een hogere speekselproductie, waardoor de verzuring van de maag vermindert. De vezels bevorderen daarnaast de darmwerking, dus ook koliekgevoelige paarden zouden er baat bij kunnen hebben.Evolutie, waarom een paard moet kauwen

Kauwen is ontzettend belangrijk voor paarden. Het is het begin van het verteringsproces. Het voedsel wordt fijngemalen en gelijk vermengd met speeksel, om dan als een dunne pap naar binnen te glijden. Mensen eten drie keer per dag. Als wij aan eten denken of iets lekkers ruiken loopt het water ons al in de mond. Oftewel: een mens kan speeksel aanmaken wanneer we maar willen. Bij een paard werkt het anders. Die produceert alleen speeksel tijdens het kauwen. Dat werkt prima voor een paard in de vrije natuur, die de hele dag rondloopt en eet.

Tegenwoordig bewegen paarden vaak minder, omdat ze meer op stal worden gehouden en minder moeite hoeven te doen om voedsel te vinden. Ze zijn niet de hele dag meer bezig met eten, dit wordt meestal verdeeld over twee à drie voerbeurten per dag. Daar is het paardenlichaam echter eigenlijk niet op ingesteld. Hoeveel speeksel er wordt aangemaakt door een paard, hangt af van de hoeveelheid kauwbewegingen.

Bij het eten van een kilo hooi, waar een paard best lang mee bezig is om het op te eten, wordt 3 tot 4 liter speeksel geproduceerd. Een kilo krachtvoer is in tien à vijftien minuten weg en dit levert maar één liter speeksel op… Speeksel is niet alleen nodig als verdunningsmiddel, het zorgt ook dat de zuurgraad in de maag niet te hoog oploopt. Dat voorkomt problemen als maagzweren en koliek.