Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Hittegolf, kan het paard tegen warmte?

 

Bij Pavo VoerAdvies komen in de zomer veel vragen binnen over wat te doen bij extreme temperaturen. Hieronder enkele tips om het voor je paard zo aangenaam mogelijk te maken.

Paarden kunnen best goed tegen de warmte, doordat ze heel gemakkelijk zweten en daardoor goed kunnen afkoelen. Maar er zijn wel een aantal dingen waar je extra op kunt letten tijdens warme dagen:

Dorst lessen

Een volwassen paard van rond de 600 kg drinkt normaal 20-30 liter water per dag. Met warm weer kan dit wel oplopen naar zo’n 40 liter per dag! Zorg dus altijd voor voldoende vers drinkwater en maak regelmatig - liefst dagelijks maar in ieder geval elke 3 à 4 dagen - de waterbak schoon.

Weide verbrand

Wanneer je de weide niet besproeit ziet deze er waarschijnlijk droog en geel uit. Ook de voedingswaarde van het gras is in deze situatie niet hoog. Voer je paard daarom ruwvoer bij in de weide en geef extra vitaminen en mineralen. Paarden die niet werken adviseren wij een mineralenkoek Pavo SummerFit te geven.

Zonnebrand

Paarden of pony's met lichte neuzen verbranden erg snel hun neus, dit kan erg pijnlijk zijn. De beste oplossing is om de neus dagelijks in te smeren met anti-zonnebrandcrème met een hoge factor! Dit geldt ook voor de lichte huid in de kootholtes bij paarden of pony's met witte benen.

 


Arbeid

Paarden kunnen op zich goed tegen de warmte, maar het is toch aan te raden om met extreme temperaturen (boven de 25 graden) zoveel mogelijk in de vroege ochtend of de late avond te gaan rijden om het lichaam niet onnodig te belasten. Geef je paard na afloop een lekkere verfrissende wasbeurt.

Tip: let op dat je paard na het rijden niet te veel koud water ineens drinkt, om de kans op koliek te voorkomen.

Als je paard door dit hete weer en tijdens het rijden heel veel zweet is het aan te raden bij zijn dagelijkse rantsoen het elektrolyten supplement Pavo E’lyte te geven.

Vliegen

Allerlei stekende insecten zijn met warm weer actief. De meeste paarden zijn blij met elke hulp om vliegen en dazen te weren. Denk bijvoorbeeld aan vliegendekens en maskers.

Verder is het gebruik van de vertrouwde vliegenspray aan te raden. Niet elke spray werkt voor elk paard, dus dit blijft een kwestie van uitproberen welke spray het beste bij jouw paard werkt. Houd verder je weide, stal en erf zo schoon mogelijk om zo min mogelijk vliegen aan te trekken.


Paarden kunnen prima tegen warmte, maar schaduw stellen ze zeer op prijs
Zorg altijd voor ruim voldoende vers drinkwater

Help, geen schaduw!

De hele dag in de felle zon is, zeker voor donker gekleurde paarden, echt afzien. Uiteraard is een natuurlijke schaduwval door bomen het meest ideaal. Heb je dit niet en laat het karakter van je paard of pony het toe, plaats dan een oude partytent in de weide.

Wanneer je paard alleen overdag buiten staat, is het ook aan te raden om hem nu juist 's nachts buiten te zetten en overdag binnen. Ze hebben dan geen last van de warmte en de vliegen/dazen. Let op: voor paarden met (gevoeligheid voor) zomereczeem geldt dit niet, want in de schemering (ochtend/avond) zijn de cullicoïdes het meest actief.

Tip: Dek een stal met lichtkoepels of doorzichtige dakplaten af met donkere dekens. Zo blijft het een stuk koeler en komen er ook geen vliegen/dazen meer in de stal.