Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Hoe voer ik een paard met insulineresistentie

Mijn paard is insulineresistent. Wat kan ik het beste voeren?

Antwoord

Wat is insulineresistentie?

In de eerste instantie is het goed om te weten wat insulineresistentie precies inhoudt. Het woord resistentie betekent ongevoeligheid. Insuline is een hormoon met als belangrijkste functie, het regelen van de bloedsuikerspiegel.

Als een paard eet stijgt de hoeveelheid bloedsuiker in het lichaam en insuline zorgt ervoor dat de bloedsuiker weer verlaagd wordt. Speciale insulinesensoren zorgen ervoor dat het suiker uit het bloed wordt gehaald en in de cellen wordt gedreven, waar het verbrand kan worden voor energie of opgeslagen kan worden voor later gebruik. Voortdurende hoge concentraties aan insuline kunnen het systeem beschadigen, waardoor de cellen insulineresistent worden.

Terwijl de resistentie zich ontwikkelt, vereist de taak om het bloedsuikerspiegel te normaliseren steeds meer insuline, waardoor er een neerwaartse spiraal ontstaat. Een hoge concentratie aan insuline is voor de cellen het teken om vet op te slaan en niet voor gebruik vrij te geven. Om het opgeslagen vet weer uit de vetcel te krijgen, moet eerst het insulineniveau omlaag. Daarvoor moet het lichaam dus weer insulinegevoeliger worden. De werking van de insulinereceptor moet weer verbeterd worden.

Hoe test ik mijn paard op insulineresistentie?

Om erachter te komen of je paard insulineresistent is, kun je bij je dierenarts een bloedonderzoek laten doen.

Hoe kan de werking van de insulinesensoren weer worden verbeterd?

Tips voor paarden die insulineresistent zijn:

  • Beweging. Zorg voor voldoende beweging (duurtraining) in de vorm van stappen, draven en evt. handgalop. Bouw dit goed op, zodat je paard rustig went om langere afstanden te lopen. Korte explosieve inspanning is niet de geschikte training voor paarden die te dik zijn. Juist met duurtraining verbrandt een paard vet.

Weidegang.

  • Beperk toegang tot weidegras.
  • Pas indien mogelijk stripbegrazing toe of zet je paard in een paddock
  • doe je paard een graasmasker op.

Krachtvoer.

  • Beperk de hoeveelheid krachtvoer en geef indien mogelijk alleen een compleet vitaminen/mineralen supplement als Pavo SummerFit 
  • Geef Pavo SpeediBeet, een enkelvoudige grondstof, bietenpulp vol met gezonde vezels en een suikergehalte van 4%. SpeediBeet bevat helemaal geen zetmeel.
  • Als je wel krachtvoer bijvoert, voer dan bij voorbaat een voer met een laag suiker/zetmeel-gehalte, zoals Pavo Nature's Best.
  • Meng het krachtvoer met ruwvoer om de kauwtijd te verlengen.
  • Pavo Care4Life is een ruwvoerblend met vitaminen/mineralen en kruiden dat zeer geschikt is voor paarden met aanleg voor insulineresistentie
  • Verdeel de krachtvoerporties over meerdere kleine porties per dag.

Maak een trainings- en voedingsplan om consequent mee te kunnen werken.

Succes!

Emma Hintzpeter, GroomingConsultant