Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Hoe voer je een paard dat snel dik wordt?

Heb je ook zo’n paard dat dik wordt van lucht? Of een paard dat gevoelig is voor hoefbevangenheid of zelfs insulineresistentie? Dan is het niet eenvoudig om een gezond rantsoen samen te stellen. Niet teveel krachtvoer, weinig suiker en zetmeel, wel voldoende vitaminen en mineralen, hoeveel ruwvoer? Waar moet je nu op letten als paardenhouder?

Te dik is ongezond, daar is iedereen het wel over eens. De laatste tijd is er echter angst voor suiker ontstaan, die soms wel en soms niet terecht is. Om te begrijpen wat suiker voor je paard betekent is het noodzakelijk om je door een klein stukje theorie te worstelen.

Een paard is een planteneter. Planten kunnen met behulp van zonlicht suikers produceren. Slaat de plant suiker in gecomprimeerde vorm op in het zaad of de wortel, dan noemen we het zetmeel. Zetmeel kan door het lichaam weer worden omgevormd tot suiker en worden ingezet als brandstof. Hoewel suiker en zetmeel snel verteerd kunnen worden is het toch mogelijk dat een paard te veel binnen krijgt met de voeding. Dit kan dan leiden tot darmstoornissen. In milde vorm is dit alleen diarree maar bij een ernstige overmaat kan het (gas)koliek en hoefbevangenheid veroorzaken. Gevaarlijk dus. Hoe kun je hier als paardenhouder nu mee omgaan?

Wat eet je paard per dag?

Zorg dat je weet hoeveel suiker en zetmeel je paard binnenkrijgt per dag. Dus ook via gras en ruwvoer, hooi of kuil. Stem daar je krachtvoer op af. In de grafieken zie je de verdeling van de suiker/zetmeel bronnen in het totale rantsoen in de winter en in de zomer. In de zomer is 65% van alle suikers die je paard eet afkomstig van gras. Is je paard te dik, denk er goed over na hoe je de opname kunt beperken zonder je dier de hele dag op stal te laten staan.

Tip:

In plaats van de opname beperken, kun je ook de verbranding opvoeren door meer of intensiever met je paard te werken. Suiker als energiebron Suiker en zetmeel zijn in de eerste plaats energie leveranciers. Dat ze ook belangrijk zijn voor het goed functioneren van de hersenen en het zenuwstelsel is minder bekend.Een paard dat zetmeel eet moet dit weer omvormen tot suiker voor hij het kan gebruiken als energiebron. Gelukkig hebben paarden dit mechanisme en daarom kunnen we granen, die veel zetmeel bevatten, voeren als energiebron.

Suikerbehoefte

Een norm voor de behoefte voor suiker en zetmeel is er niet voor paarden. Het hangt er erg vanaf wat je met je paard doet en hoeveel energie hij verbruikt. Een paard dat veel werkt mag best een bepaalde hoeveelheid suiker eten, zolang het maar in balans is met wat hij verbrandt tijdens de arbeid. Welke voersoorten Een gezond rantsoen begint bij goed en voldoende ruwvoer.

Heb je wel eens nagedacht over een ruwvoeranalyse? Pas als je weet wat er in ruwvoer zit kun je gericht krachtvoer uitkiezen. Veel paardenvoeders bevatten suiker in de vorm van melasse. Melasse is niet hetzelfde als suiker. Het is een bijproduct van de suikerwinning uit suikerbieten of suikerriet en het bestaat voor 50% uit suiker. Veel paarden vinden melasse lekker en het heeft de eigenschap wat plakkerig te zijn waardoor het zeer geschikt is voor het persen van brokken.Tegenwoordig zijn er ook melassevrije muesli's op de markt, maar laat je niet misleiden, controleer het suiker en het zetmeelgehalte op de verpakking.

Energie-arme producten

Pavo Nature's Best, een muesli zonder haver, zonder kruiden met een veel structuur en een laag energieniveau. Deze muesli is vooral geschikt als aanvullend krachtvoer voor paarden die lichte arbeid verrichten

Pavo SummerFit koek, een vitaminen- en mineralenkoek die je kunt gebruiken voor paarden die als aanvulling op een gras of ruwvoerrantsoen geen extra krachtvoer nodig hebben. Een koek van 165 gram bevat net zoveel suiker als 3 appels.

Pavo Vitalcomplete is een vitaminen- en mineralensupplement in de bekende  'hagelslag-vorm' van Pavo. Speciaal bedoeld als aanvulling op een rantsoen met granen of als aanvulling op een gras- of ruwvoerdieet.

Pavo DailyPlus, de ruwvoermix voor een tevreden paard. Geen volledig voer, maar een structuurmix die je mengt met je normale krachtvoer om je paard beter te laten kauwen. DailyPlus heeft de voedingswaarde van hooi.

Pavo Care4Life, de absolute topper in het Pavo assortiment. Met kruiden, collageen, pré- en probiotica en omega 3- en 6-vetzuren, zonder granen, zonder melasse en met een suiker/zetmeel gehalte van slechts 9%! Care4Life past in het rantsoen van ieder paard, als topping over krachtvoer, of als volledig voer (naast ruwvoer) voor een paard dat geen extra energie nodig heeft. met 1 kg per dag geef je je paard alles wat hij nodig heeft om de gezondheid te ondersteunen.

Bron: Bit Voedingsbijlage December 2011

Note van Pavo: Tergenwoordig is er ook Pavo SpeediBeet op de markt. Bietenpulp zonder toevoegingen boordevol gezonde vezels, zonder zetmeel en met een suikergehalte van 4%