Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Hoe wordt paardenvoer gemaakt

Om het antwoord op deze vraag te geven is VoerVergelijk op bezoek geweest bij de grootste mueslifabriek van Europa in Heijen(Noord-Limburg) waar productmanager Rob Krabbenborg de productielocatie van Pavo paardenvoer heeft laten zien.

Muesli's veroveren de markt

Nederland kent drie grote producenten van paardenvoer, nl. Pavo, Havens en Subli. In totaal zijn er ongeveer 50 producenten actief op de Nederlandse markt, waarvan de meeste voornamelijk de regionale markt bedienen.

Voorheen werden in Nederland voornamelijk brokken gevoerd, maar de populariteit van muesli’s neemt steeds meer toe. Inmiddels is de afzet van Pavo zakgoed ca. 25% muesli t.o.v. 75% brokken. Muesli’s worden ook geleverd in de silo (grote bedrijven), maar daar ligt het percentage veel lager (met 2%). Het voordeel van muesli’s is dat het paard hier beter op moet kauwen.

Het productieproces van brokken en muesli’s is redelijk vergelijkbaar. Het grootste verschil is dat de grondstoffen voor brokken na het mengen worden gemalen in plaats van dat deze intact blijven. Door het verschil in productieproces worden deze twee producten ook op verschillende productielijnen geproduceerd.

Aanvoer en controle van grondstoffen

De meeste grondstoffen voor paardenvoer zijn afkomstig uit Frankrijk, Spanje en Duitsland, aangezien de granen in Nederland vanwege de weersomstandigheden niet altijd van de beste kwaliteit zijn.

Grondstoffen voor paardenvoer worden per boot of vrachtwagen aangevoerd. Van iedere binnenkomende partij grondstoffen wordt een monster genomen. Dit monster gaat vervolgens naar het laboratorium om onderzocht te worden op DS-gehalte, eiwit, zetmeel en ruwe celstofgehalte om de voedingswaarde van de grondstof te bepalen

Ook wordt er gecheckt op vermenging met andere producten die er niet in horen te zitten. Alle monsters van grondstoffen worden minimaal een half jaar bewaard. Als er klachten of problemen zijn kunnen de grondstoffen naderhand nogmaals gecheckt worden.

De grondstoffen zijn over het algemeen al bewerkt voordat ze op de fabriek aankomen. De meeste muesli’s bevatten bewerkte granen, bijvoorbeeld geplette en gepofte granen. Pavo maakt heel veel gebruik van geëxpandeerde en gepofte grondstoffen, zodat een paard het zetmeel gemakkelijker kan verteren.

Ook worden grondstoffen soms al voor aanvoer in de fabriek gereinigd, geschoond en soms behandeld tegen ongedierte (zoals bijvoorbeeld spelt). Spelt is een zeer mooie grondstof voor paardenvoer, maar is wel meer gevoelig voor mijt. Daarom worden al voorzorgsmaatregelen genomen voordat het product bij de fabriek aankomt.

Geavanceerde productieprocessen

De grondstoffen voor paardenvoer komen in grote grondstofsilo’s of in kleinere grondstofcellen terecht. Voor elk paardenvoer bestaat een apart recept. De computer doseert uit elke grondstofsilo de hoofdgrondstoffen zoals in het recept beschreven staat. Omdat bijna alles computer gestuurd is, zijn er in de hele fabriek maar één tot twee personen nodig om het voer te maken. Alleen het bijmengen van vitaminen en mineralenmengsels (premixen) gebeurt in veel fabrieken handmatig.

In de mueslifabriek worden ca. 10 batches per uur geproduceerd, wat neerkomt op 7.500 kg muesli (375 zakken) per uur. De brokkenfabriek heeft een veel grotere capaciteit. Deze produceert ca. 15 ton brokken per uur.

Naast de 5 grote silo’s voor hoofdgrondstoffen zijn er nog 47 cellen voor overige grondstoffen. Vanuit de silo’s en cellen worden de grondstoffen gewogen en naar de menger gevoerd. In de menger wordt het product gemengd en hier worden ook eventuele vloeistoffen toegevoegd, zoals melasse en olie . Na een zeer korte mengtijd (ongeveer 15-20 seconden) is het product klaar om verpakt te worden in zakken.

Verpakkingen; silo, bigbox en zakgoed

Silo

Levering van paardenvoer kan in silo, big boxen of als zakgoed. Bij grotere paardenhouders, maneges en pensionstallen (vanaf ca. 15 – 20 paarden) wordt het voer meestal in de silo geleverd. Omdat een siloauto moet rijden vanaf de productielocatie naar de klant wordt dit met grotere hoeveelheden steeds voordeliger. Tot een afstand van 250 km is het interessant om met een siloauto te rijden, daarna worden de transportkosten erg hoog.

Bigbox

Big Boxen is voer in een voordeelverpakking, een grote kartonnen doos van zo'n 450 kg muesli in gaat of ruim 600 kg brokken. Het is handig voor paardenhouders met 6 - 12 paarden.

Zakgoed

Verreweg het meeste paardenvoer wordt verkocht in zakgoed via fouragehandelaren of bijvoorbeeld Boerenbond/Welkoop winkels. Zakgoed is verkrijgbaar in diverse maten en materialen. In 2011 is Pavo overgestapt van plastic zakken naar drielaags papieren zakken. Duurzaam ondernemen en minder afvoerkosten van de verpakking zijn hier enkele redenen van.

De verpakking zijn 20 kg voor brokken en 15 kg voor muesli's. De belangrijkste reden daarvoor is dat het wettelijk niet toegestaan dat winkelpersoneel veel kilo's tillen en slepen.Paardenvoer & hygiëne

Drie keer per jaar wordt de hele fabriek behandeld. De silo’s worden twee keer per jaar grondig gereinigd. Hier komt geen water aan te pas maar reiniging gebeurt hoofdzakelijk met luchtdruk, om schimmelvorming te voorkomen.

Kwaliteit van paardenvoer

Uiteraard is Pavo Paardenvoer GMP+ gecertificeerd en werkt ze alleen met TRUST Feed gecertificeerde leveranciers. Deze kwaliteitskeurmerken waarborgen de kwaliteit van de grondstoffen en de productieprocessen. 

Toch komt het zo nu en dan voor dat er vreemde materialen in een zak voer gevonden worden. Aan de hand van het batchnummer kan precies worden achterhaald waar dit is gebeurd. Meestal betreft het plastic dat met het oogsten van een grondstof terecht komt in het productieproces.

Een extra reden voor iedereen om geen afval uit het raam te gooien. Wie weet kom je dat koffiebekertje dat je op vakantie in de berm liet liggen weer tegen in de zongedroogde luzerne in de voerbak van je paard!


Afzakken, een complex proces

In de afzaklijn worden de zakken automatisch afgevuld op het juiste gewicht. De machine pakt een zak van de stapel, vult deze af, naait de zak dicht en plaatst een etiket op de zak.

Sinds kort maakt Pavo gebruik van een speciale etiketteermachine die op iedere zak een uniek nummer zet, zodat niet alleen elke productiebatch getraceerd kan worden, maar ook elke zak. Tevens wordt er van elke batch (750 kg) een monster bewaard en brokken worden in het proces getest op hardheid.

Als de zak afgevuld is wordt deze vervoerd naar de stapelaar. Die pakt iedere zak apart op en stapelt de zakken keurig op elkaar. Op iedere pallet wordt een kartonnen vel geplaatst, alvorens de zakken erop gelegd worden. Aan de hele afzaklijn komen geen handmatige handelingen te pas.

Er wordt alles aan gedaan om het product netjes in de winkel en bij de klant te krijgen. Pavo is bezig met ontwikkeling van een palletwasstraat, zodat de plastic pallets die zij gebruiken ook altijd brandschoon zijn.