Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Hyperlipaemie of dieetziekte

Een herkenbaar probleem bij sobere rassen is dat ze gauw last hebben van overgewicht. Als de pony naar de keuring moet, is dit echter zeer ongewenst. Veel paardenhouders proberen enkele weken voor de keuringsdatum nog even gauw om hun dier op dieet te zetten. Hier kunnen problemen ontstaan; plotseling weigert de normaal “alles etende” pony het voedsel. Zelfs het water wordt niet meer gedronken. Als er dan niet snel actie wordt ondernomen, kan deze ziekte vervelend aflopen…

Wat is hyperlipaemie?

Hyperlipaemie of dieetziekte kan ontstaan bij te dikke paarden en pony’s die te snel vermageren. Het dier krijgt te weinig voedingsstoffen binnen en gaat zijn eigen vetreserves aanspreken. Hierdoor kan de vetstofwisseling verstoord worden, waardoor er te veel vetachtige stoffen in het bloed terecht komen. Als gevolg hiervan stopt de pony met eten en drinken. De dieren kunnen wel regelmatig met de neus in de drinkbak gaan, maar dan wordt alleen de mond gespoeld en drinken ze niets. Dit is juist het gevaarlijke, want door het niet meer eten en drinken wordt de ziekte alleen maar verergerd.

Veel voorkomende oorzaken van een te snelle vermagering

  • Het laten afvallen van een te vette drachtige of zogende merrie. De merrie heeft juist een verhoogde energiebehoefte in deze periode. De eigen vetreserves worden aangesproken bij een te laag energieaanbod in het voedsel.
  • Plotselinge en intensieve arbeid. Het plotseling intensief gaan trainen van een te dikke pony die niet of nauwelijks arbeid gewend is.
  • Het radicaal op rantsoen zetten van pony's die naar de keuring moeten.

Hoe te handelen bij hyperlipaemie?

Zodra een paard of pony weigert te eten en te drinken zonder een aanwijsbare oorzaak kan het beste zo snel mogelijk een dierenarts gebeld worden. Hyperlipaemie kan namelijk dodelijk zijn als er niet snel wordt ingegrepen. Een paard of pony met hyperlipaemie moet naast medicatie vaak sondevoeding hebben, aangezien het dier zelf niet meer wil eten en drinken. Bedenk wel dat er andere oorzaken kunnen zijn voor het weigeren van voedsel.

Hoe kan hyperlipaemie worden voorkomen?

Het toverwoord: geleidelijk afvallen!
Als een paard of pony last heeft van overgewicht, zorg dan dat het afvallen geleidelijk gebeurt. Voor een drachtige merrie is het af te raden om haar af te laten vallen. Vóór de drachtigheid moet ze al op gewicht zijn. Vanaf de 9e maand van de dracht tot en met de 4e maand van de lactatieperiode moet een te dikke merrie net zo gevoerd worden als een drachtige merrie die normaal op gewicht is.