Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Is jouw paard stiekem ook te dik?

Veel paardenhouders onderschatten de risico’s van een te dik paard. Hoefbevangenheid en Insuline resistentie hebben vele oorzaken. Éen daar van is overgewicht. En laat dat nu net 1 van de factoren zijn waar jij als paardenhouder zélf iets aan kunt doen. In dit artikel bespreken we het rantsoen van Amarosa, het te dikke paard in 'Pavo door dik en dun'.

Neem Amarosa:
een actief gereden paard dat een aantal uren per dag op een zeer kort weilandje staat. Ze blijft aan de dikke kant ondanks aanpassingen die al zijn gedaan in de houderij. 
Voor het project ‘Pavo door dik en dun' gaan wij samen met eigenaresse Elise op zoek naar het laatste zetje om Amarosa aan een gezond gewicht te helpen.

Vertrekpunt bepalen; is het te dikke paard gezond

• Gezondheidscheck bij DAP Bodegraven om medische oorzaken uit te sluiten.
• Ruwvoeranalyse door Eurofins Agro.
• Het Horse care pakket van de GD Deventer met  mest en bloedonderzoek.

Bloed en Mest onderzoek

Bij een bloedonderzoek let je op ziektekundige oorzaken voor het overgewicht. Amarosa’s bloedbeeld  laat geen verontrustende dingen zien. Wel is er aanvullend onderzoek gedaan naar insuline resistentie. Gelukkig is dat bij Amarosa niet aan de orde. Bij een ouder paard zou een onderzoek naar Cushing ook nuttige informatie kunnen geven. Het mestonderzoek toonde aan dat Amarosa geen wormen heeft.

Wat is ruwvoeronderzoek

Het rantsoen van je paard bestaat namelijk voor 60 tot 99% uit ruwvoer!!
Daarom moet je echt weten wat daarin zit, voordat je een geschikt krachtvoer kunt gaan zoeken.
Het ruwvoermonster is niets meer of minder dan een pluk hooi die het Eurofins Agro voor ons heeft geanalyseerd op aanwezige voedingsstoffen en mineralen.

De uitslag van de ruwvoeranalyse

Het ruwvoer van Amarosa is zeer droog, dit is geen voordroogkuil maar echt hooi.
Het droge stof gehalte was 842. Dat wil zeggen dat 84,2% van het ruwvoer uit droge stof bestaat en 15,8% uit water.
De EWpa (Energie Waarde paard) van het hooi is 0,55. Dat is laag. De VREp is 80 (Verteerbaar Ruw Eiwit paard). Dat is redelijk goed.
Amarosa krijgt dus hooi met een lage energie waarde en met een redelijk goede eiwit kwaliteit. Ideaal voor een sportpaard dat moet afvallen.

Gras in de wei

Elise wil Amarosa graag iedere dag buiten laten zijn. Daarom staat ze dagelijks een aantal uur op een kort afgegraasd weiland waar ze heel weinig gras kan eten. Maar let op: Kort gras is gestresst gras en om te overleven produceren de grasplantjes bevat veel fructaan. Dit is een suikersoort waar paarden en pony’s extra gevoelig voor zijn.

Krachtvoer voor een te dik paard

Amarosa heeft maar weinig krachtvoer nodig. Maar in gras en ruwvoer zitten niet voldoende vitaminen en mineralen. Omdat het krachtvoer van Amarosa minder dan 2 kg per dag is, krijgt ze ook via die weg onvoldoende vitaminen en mineralen binnen, daarom krijgt ze dagelijks 100 gram Pavo VitalComplete.  Zo krijgt ze geen extra energie maar wel alle vitaminen en mineralen die ze nodig heeft.

Elise wil toch graag 2 x dag een beetje krachtvoer geven. Voor een te dik paard is krachtvoer met een hoog aandeel suiker en zetmeel ongeschikt. Pavo Nature’s Best bevat 2,5 % suiker en 24% zetmeel, dat is voor een volledig krachtvoer erg laag. Toch heeft Amarosa hier maar 0,5 kg per dag van nodig. Om deze minihoeveelheid aan te vullen zodat het wel een echte maaltijd is en om Amarosa extra goed te laten kauwen mengt Elise ook nog Pavo DailyPlus door de muesli heen.

Het totale rantsoen van Amarosa

• 7 kg hooi per dag, verdeeld over 2 a 3 porties
• Beperkt weidegang
• 1 x daags 100 gram Pavo VitalComplete
• 2x daags Pavo DailyPlus gemengd met ¼ kg Pavo Nature’s Best

Tip: weeg je ruwvoer en krachtvoer. Voor je het weet geef je toch te veel. 

Tip: Wil je een ruwvoeranalyse laten doen maar weet je niet goed wat je met de uitslag kunt? Vraag het dan aan via Pavo en je krijgt er gratis een uitgebreide toelichting bij.


ernstig overgewicht vormt een serieus gevaar voor de gezondheid van je paard
te dik paard; Amarosa

Hoeveel ruwvoer moet je geven

Om een paard af te laten vallen is het verstandig om minimaal  1% van het gewenste lichaamsgewicht aan droge stof te voeren. Stel dat je een streef gewicht van 600kg hebt. Dan zou het paard dagelijks dus 6 kg droge stof hooi moeten krijgen, oftewel 6 / 0,842 = 7,12 kg hooi. Met 7 kg hooi per dag en arbeid, zou het paard moeten gaan afvallen.
(indien je voordroogkuil  meer water bevat (dus droge stof is lager), dan mag je  meer kilo’s geven).

Minder ruwvoer geven is ongezond voor het hele spijsverteringsstelsel van je paard. Doe dat niet.
En hoeveel mag een paard ongeveer afvallen, wat is “verantwoord” bij paarden?

Een paard mag maximaal 1% van het streefgewicht per week afvallen. Dus bij een streefgewicht van 600 kg, zou een paard per week maximaal 6 kg mogen afvallen. In de praktijk gaat het meestal wat langzamer, en dat betekent dat je voor het afvallen van paarden echt maanden de tijd moet nemen!!