Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Kwijlende paarden

Regelmatig krijgen wij vragen binnen over ‘kwijlende paarden'. De boosdoener die het overmatige speekselen bij paarden veroorzaakt, blijkt een schimmel te zijn die tijdens het grazen wordt opgenomen.
Eén van onze medewerkers overkwam het bij zijn eigen paarden:

‘2 weken terug gingen 4 van mijn paarden opeens enorm kwijlen. Het kwijl liep met een constante stroom uit de mond en als de paarden wat bewogen met de lippen, liep het kwijl er al uit. Ik was zeer ongerust en heb de dierenarts gebeld. ‘Je bent al de 4de vandaag': vertelde dierenartspraktijk Zeddam. Diezelfde middag stond de dierenarts op de stoep, die vol verbazing zei: ‘Dit heb ik nog nooit gezien!!'. De paarden waren niet ziek, hadden geen verhoging en de ontlasting was normaal. Ze staan 24 uur per dag op de wei en overal lagen plassen van het speekselen. De dierenarts maakte een filmpje met haar telefoon en beloofde dat ze zou uitzoeken wat dit zou kunnen zijn.'

Onderstaande informatieve mail kreeg onze collega de volgende dag terug:

Overmatig speekselen

Twee eigenaren belden met een tussentijd van twee weken met dezelfde problemen bij hun paard. De dieren speekselden enorm veel, maar verder waren er geen veranderingen aan de paarden zichtbaar. Bij onderzoek werd een normale temperatuur (37.40C -38.20C), pols en darmbewegingen waargenomen. De mest was niet afwijkend. Bij de dieren stroomde continu helder speeksel uit de mond. In beide gevallen liepen de dieren gedurende de gehele dag buiten in de weide. Aangezien dit symptoom nog niet eerder was gezien door de desbetreffende dierenarts werd via telefonisch contact met de faculteit Diergeneeskunde informatie ingewonnen. Hierbij bleek dat ook in het zuiden van het land melding was gemaakt van deze vreemde symptomen. Dit overmatige speekselen wordt veroorzaakt door een gifstof die gemaakt wordt door schimmels die op klaver en/of gras voorkomen. Deze gifstof heet slaframine en zorgt in het lichaam van het paard voor een stimulatie via het zenuwstelsel van de speekselkieren waardoor veel speeksel wordt aangemaakt. Ook kan het de darmbewegingen stimuleren en de hartslag verhogen. Dit werd bij onze patiënten overigens niet waargenomen. Het speekselen wordt hier dus niet veroorzaakt door een allergische reactie of door irritatie van de mond/keel. (een andere mogelijkheid van overmatig speekselen).

De schimmels die deze gifstof aanmaken groeien bij vochtige en koele omstandigheden op klaver en/of gras. Dit is dus vooral in de herfst. De dagen waarbij bovenstaande patiënten werden aangetroffen hadden dauwige ochtenden gevolgd door warme (zonnige) dagen. De schimmel kan op de weide van het ene op het andere jaar overleven. Ook in vers hooi van besmet gras blijft de gifstof actief.

Het overmatig speekselen is niet te behandelen. Wel moet er voor de paarden voldoende schoon water beschikbaar zijn, om uitdroging te voorkomen. Ze mogen wel gewoon eten, maar moeten uit de besmette weides worden gehaald. Het overmatige speekselen zal na enkele dagen vanzelf ophouden. Door het maaien en verwijderen van het verse besmette gras kan de besmetting van de weide worden verminderd. Op een weide met veel klaver heb je meer risico op het ontstaan van deze schimmelvorming. (bron: Nieuwsbrief Dierenkliniek Deventer, 2007)