Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Maandagziekte

In de winter is het soms niet mogelijk om je paard regelmatig beweging te geven. En ook de robuuste buitenpaarden bewegen weinig in de modder of op een oneffen bevroren bodem. Om problemen als koliek of spierbevangenheid (ook wel tying-up of maandagziekte genoemd) te voorkomen, moet je wel de voeding aanpassen.
 

Maandagziekte
Een andere naam voor spierbevangenheid is maandagziekte. Dit is een aandoening van de spieren die verschillende oorzaken kan hebben. Zware fysieke inspanningen in combinatie met een verkeerde voeding is er één van.

De naam maandagziekte komt van de tijd toen er nog met het trekpaard op het land gewerkt werd. De trekpaarden kregen koolhydraatrijke voeding om het zware werk aan te kunnen. In het weekend hadden ze rust maar hetzelfde koolhydraatrijke rantsoen werd gegeven. Als de paarden op maandag het zware werk hervatten, kregen ze spierproblemen.

Afvalstoffen
Wat gebeurt er nu precies? Tijdens rust wordt glycogeen, zeg maar een energiereserve die je paard uit de voeding haalt, niet verbruikt maar opgeslagen in de spieren. Dit is op zich geen slechte energiebron maar heeft als nadeel dat er bij verbruik een afvalstof vrijkomt. Als het paard dan plots zwaar begint te werken kunnen de afvalstoffen zich razendsnel ophopen in de spieren. Er treedt een verzuring van de spieren op.

De eerste symptomen van een ernstige spierbevangenheid zijn zweetuitbarstingen, een verhoogde temperatuur en harde spieren ter hoogte van de rug, het kruis en de billen. In extreme gevallen staat het paard aan de grond genageld. In zo’n geval het paard direct stalrust geven en de dierenarts laten komen.’

Voeding
Als een paard eenmaal maandagziekte heeft gehad is het voor altijd gevoeliger voor deze aandoening dan andere paarden. Een structurele aanpassing in het rantsoen is dan nodig.
Geef in ieder geval tijdens een rustperiode minder krachtvoer en meer ruwvoer dan anders. Licht verteerbare olie kan de energie uit koolhydraten deels vervangen. Door extra olie stijgt de bloedsuikerspiegel na een maaltijd minder snel, waardoor het gevaar van een stofwisselingsstoring in de spieren minder is.

Je moet wel drie tot vier weken uittrekken om de paardenmaag te laten wennen aan extra olie. Begin met een dosering van 50 tot 100 ml per dag en voer de hoeveelheid langzaam op.
Besteed daarnaast aandacht aan voldoende Vitamine E en Seleen in het rantsoen. Deze stoffen voorkomen dat de spieren giftstoffen produceren. Pavo heeft speciaal hiervoor het supplement Pavo MuscleCare ontwikkeld.