Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Melasse in paardenvoeding, de voor- en nadelen

Melasse ziet eruit als pannenkoeken schenkstroop. Het is een stroopachtig restproduct van de suikerwinning uit ruikerriet of suikerbieten. Melasse wordt veel in paardenvoeding gebruikt, omdat het een aantal grote voordelen heeft.

De voordelen van melasse 

Melasse bevat 50% suiker. Omdat paarden echte zoetekauwen zijn, is voer met een beetje melasse erin erg smakelijk.

De suiker in melasse is een directe energiebron van zogenaamde ‘snelle energie’ voor paarden. Als je veel werkt met je paard is een bepaald aandeel suiker in je krachtvoer nodig als energiebron. Daarom wordt melasse vaak in paardenvoer gebruikt.
Daarnaast is melasse een goede kaliumbron. Kalium zorgt voor de regulatie van wateropname door organen, botten en spieren.

Tot slot is melasse door de stroperigheid een perfect middel om stevige brokken te persen en zorgt het ervoor dat muesli niet ontmengt. Dat is dan ook de reden dat in bijna alle brokken melasse zit, om er een goede brok van te persen.

De nadelen van melasse 

Voor paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid is melasse geen goede energiebron. De laatste inzichten in de paardenvoeding zijn dat teveel suikers in het paardenrantsoen (afkomstig uit ruwvoer - met name gras - maar ook uit krachtvoer) de veroorzakers zijn van hoefbevangenheid. Heb je een hoefbevangen paard of een paard dat er gevoelig voor is, zoek dan een krachtvoer met een laag suikergehalte of gebruik helemaal geen krachtvoer en verstrek bijvoorbeeld elke dag een Pavo SummerFit koek.

Als een paard een zeer suikerrijk rantsoen krijgt, in combinatie met te weinig arbeid of onregelmatige training, is de kans op spierverzuring of spierbevangenheid groter.


Pavo speedibeet bestaat uit bietenpulp vlokken zonder toevoegingen, dus ook geen melasse
zoveel voeders zoveel grondstoffen

Pavo producten zonder melasse

De melassepercentages in Pavo krachtvoer variëren van 0 – 7%.
Zoek je een melasse vrij product, kies dan Pavo Care4Life of Pavo SpeediBeet, daar zit helemaal geen melasse in.