Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Moeilijke eter

 

Ik heb een vijfjarig paard dat slecht wil eten. Ruwvoer en gras gaat goed, maar krachtvoer wil hij heel moeilijk eten. Wat kan ik hier aan doen?

Antwoord van Pavo voerAdvies

Slecht eten kan een aantal oorzaken hebben:

Wisselen van tanden

Gezien de leeftijd - 5 jaar - ligt het voor de hand dat jouw paard last heeft van het wisselen van de tanden. Met name hard voer zoals krachtvoer blijft dan nog wel eens liggen.

Hangend rooster

In de leeftijd van 2,5 tot 5 jaar gaan paarden de tanden wisselen. Tijdens het wisselen kan in enkele gevallen het gehemelte opzwellen. Het gehemelte slijmvlies steekt dan uit onder de kauwoppervlakte. Dit noemen we hangend rooster. Een hangend rooster trekt na verloop van tijd vanzelf weer weg maar kan tijdelijk leiden tot een verminderde of geen opname van hardvoer zoals brokken, muesli’s of granen.

Heeft je paard last van hangend rooster dan kun je het eten vergemakkelijken door van het krachtvoer een soort papje te maken en het ruwvoer als hooi of voordroogkuil kort onder te dompelen in water. Geef geen extra zout of andere (spartaanse) middelen om de zwelling tegen te gaan. Het is een natuurlijk proces dat vanzelf weer over gaat.

Ontstoken tandvlees of tandwortel

Een paard kan net als wij last hebben van ontstoken tandvlees of tandwortel. In dit geval zal je paard ook moeilijker eten. Laat je dierenarts hierop controleren

Haken op de tanden/kiezen

Mensen maken een verticale kauwbeweging (bijten) en paarden maken een horizontale kauwbeweging (malen). Het gebit wordt als het ware gebruikt als een soort molensteen. Tijdens het malen slijten de kiezen. Dit is prima want de kiezen groeien door tot een leeftijd van ca. 25 jaar. 

Maar de slijtage verloopt niet altijd gelijkmatig waardoor er vlijmscherpe randen kunnen ontstaan op het snijvlak. Dit noemen we haken op de kiezen. De scherpe randen kunnen verwondingen aanbrengen in de mond en zijn vaak heel pijnlijk. Je paard zal ook dan minder graag eten en zich voornamelijk richten op de makkelijker te kauwen voedermiddelen.

Als een paard haken op de tanden heeft dan willen ze het hooi of voordroogkuil moeilijk eten en maken daar proppen van. Deze proppen vind je terug in de stal.

Ziekte

Ook een paard kan een keer ziek worden waardoor ook de eetlust afneemt. Het temperaturen van je paard kan uitsluitsel geven of je paard ziek is. 

Voergerelateerde oorzaken

Smakelijkheid van je voer

Een paard kan zijn krachtvoer gewoon niet lekker vinden, maar ook hier komt het regelmatig voor dat er een andere oorzaak is.

Een paard selecteert zijn voedsel voornamelijk op gevoel (met de haartjes rond de mond) en op basis van geur. Een paard ruikt veel beter dan wij en een afwijkende geur die wij niet opmerken kan voor het paard toch aanleiding zijn om voedsel te weigeren.

Voorbeeld 1 Ongedierte in voer (geweest)

Als je een voerkar hebt die niet perfect is afgesloten dan bestaat de kans dat er ongedierte als muizen in rondlopen. Deze muizen eten niet alleen maar doen ook hun behoefte in de voerkar. Tijdens het voeren zijn de muizen vertrokken maar op het voer zit dan wel een vreemde geur en waarschijnlijk ook een vreemde smaak. Bewaar daarom het voer in een goed afsluitbare voerton of voerwagen.

Voorbeeld 2 Bedorven voedsel (krachtvoer of ruwvoer)

Heb je wel eens goed gekeken in en rond de voerbak? Het is onvoorstelbaar wat er allemaal kan groeien in rondom een voerbak. Het paard knoeit met voedsel, vochtig voer kleeft overal aan en kan heel snel beschimmelen. Als er niet regelmatig schoongemaakt wordt dan kunnen zelfs de paddenstoelen groeien in de voerbak. Dit is niet alleen onhygiënisch maar kan ook nog eens leiden tot ziekte of diarree.

Niet alleen de voerbak, ook de voerkar of voerton kan bedorven voer bevatten. In veel gevallen raakt de ton of kar nooit helemaal leeg, waardoor er allerlei resten achter blijven. Deze resten bederven en beïnvloeden de smakelijkheid van het voer. Controleer daarom regelmatig of de ton, kist of voerkar echt schoon is. Wees kritisch!

Krachtvoer zelf is niet lekker

Krachtvoer wordt gemaakt van natuurproducten. Tenminste bij Pavo wel. In tegenstelling tot onze eigen voeding is het gebruik van kunstmatige geurstoffen of smaakversterkers in paardenvoer uit den boze. Maar de natuur is niet altijd hetzelfde dus de producten uit de natuur ook niet. Kortom, al heb je altijd dezelfde samenstelling en besteed je altijd dezelfde zorg aan de vervaardiging van het voer, toch kunnen er kleine variaties in voorkomen. Sommige paarden zijn daar misschien gevoelig voor.

Ing. Vincent Hinnen, voedingsdeskundigeLaag suikergehalte

De laatste jaren komen er steeds meer producten op de markt die een laag suiker (en zetmeel)gehalte hebben en geen melasse. Dat betekent ook dat de smaak van dit voer minder zoet is. Sommige paarden moeten daar echt even aan wennen. 
De oplossing is dat je een nieuw voer langzaam introduceert in het dagelijkse rantsoen. Meng het een aantal dagen met je huidige voer en werk in een week of twee naar je nieuwe rantsoen toe.