Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Natuurproduct DailyPlus en het effect op eettijd

Kauwen kauwen kauwen

Pavo DailyPlus is ontwikkeld om te mengen met krachtvoer (brokken of muesli) en daarmee de eettijd van paarden aanzienlijk te verlengen. Waarom is dat zo belangrijk? Onze paarden kauwen in vergelijking met hun wilde soortgenoten een stuk minder. Dat kan voor paarden vervelende gevolgen hebben: minder slijtage van tanden en minder buffering van de maag (omdat er minder speeksel wordt aangemaakt). Elke maatregel om kauwen te stimuleren is gezond voor paarden.

Onderzoek naar eettijd

In 2014 is door studenten van Hogeschool VHL (Van Hal Larenstein) een onderzoek uitgevoerd naar de verlenging van de eettijd door het verstrekken van DailyPlus. Uit de resultaten bleek dat de eettijd bijna verdubbelde (bij een toevoeging van 200 gram DailyPlus). Daarom is het advies om 200 – 500 gram DailyPlus toe te voegen aan elke krachtvoer-maaltijd, waardoor de eettijd 2 – 3 maal verlengd wordt.

Grondstoffen in DailyPlus

DailyPlus is een mengsel van luzerne, hooi, een beetje gehakseld stro en brokken. De luzerne (het hoofdbestanddeel), het hooi en het stro zijn “gehakseld” tot stukjes van 5-10 cm. Daardoor is het makkelijk te mengen met krachtvoer, maar heeft het nog steeds de normale structuur en werking van ruwvoer.
De paarden moeten er flink op kauwen, voordat ze het door kunnen slikken. En dat is precies de bedoeling van DailyPlus.

De brokken in het product (ongeveer 20% van de samenstelling) zorgen dat het mengsel een normale calcium / fosfor verhouding heeft. Luzerne bevat namelijk relatief veel calcium ten opzicht van fosfor. Door middel van dit brokje wordt dit gecompenseerd zodat het totale product een voor paarden ideale calcium/fosfor verhouding heeft. DailyPlus lijkt daarmee qua samenstelling en voedingswaarde op die van normaal hooi. DailyPlus is een natuurproduct

De luzerne in DailyPlus komt uit Nederland. De eerste luzerneoogst vindt normaliter plaats in de maand juni. De luzerne die tussen juni en september in DailyPlus verwerkt wordt, heeft een zeer mooie diep groene kleur omdat het vers van het land komt. Vanaf september wordt de luzerne iets lichter van kleur, omdat dit niet meer vers van het land komt maar uit grote luzerne-balen die zijn opgeslagen (vergelijk het met balen hooi). En daarom verandert de kleur van Pavo DailyPlus ook door het jaar heen.