Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Over essentiële en niet-essentiële aminozuren

Een paard is een zoogdier dat voor een zeer groot deel uit spieren bestaat. Na de cheeta (jachtluipaard) heeft het paard het grootste aandeel spieren in zijn lijf van alle zoogdieren. Die enorme spiermassa heeft het paard in de loop van de evolutie ontwikkeld om snel te kunnen vluchten in gevaar situaties.

Essentiele en niet essentiële aminozuren

Zoals we allemaal weten zijn spieren opgebouwd uit eiwit. En eiwit is op zijn beurt is opgebouwd uit aminozuren, net zoals een muur is opgebouwd uit bakstenen. Er zijn vele verschillende aminozuren, een aantal zijn essentieel - die moet paard elke dag binnen krijgen met de voeding - en een deel is niet-essentieel -  die kan een paard aanmaken uit andere aminozuren. De belangrijkste essentiële aminozuren voor het paard zijn lysine, methionine, cysteïne en tryptofaan. Deze moet een paard elke dag via de voeding binnen krijgen!

Naast spieren bestaan nog veel meer organen voor een groot deel uit eiwit: de huid, haren, inwendige organen, darmcellen en dan zijn we er nog niet. Elke dag wordt een deel van de eiwitten in het lichaam vervangen. Dit continue proces van afbraak en opbouw houdt het lichaam gezond. Op een eiwit-vrij dieet zou ieder paard binnen afzienbare tijd sterven!!

Angst voor een overdosis eiwit

Veel paardenhouders zijn angstig voor eiwit. Mensen denken dat paarden allerlei problemen krijgen als ze (veel) eiwit eten. We krijgen dan ook zeer vaak de vraag of het voer wel eiwitarm is, er is zelfs vraag naar producten zonder eiwit. In bovenstaande alinea lees je dat paarden elke dag een minimale hoeveelheid eiwit moeten binnenkrijgen om gezond te blijven. En paarden die intensief gereden worden (waar spierarbeid intensief is) of die in de fokkerij gebruikt worden (groei / melkproductie) is de eiwitbehoefte ook nog eens flink hoger.

Wat gebeurt er bij een overschot aan eiwit?

Heeft een paard daar last van? Zeer lang is gedacht dat een overmaat aan eiwit in de voeding van paarden allerlei problemen veroorzaakt. Dikke benen, bulten op het lijf, zelfs hoefbevangenheid: teveel eiwit werd aangewezen als de schuldige. Een normaal gezond paard heeft geen enkel probleem om een overmaat aan eiwit te verwerken. Een overmaat aan eiwit wordt afgebroken en via de urine uitgescheiden. Een paard zal bij zeer grote hoeveelheden eiwit meer gaan drinken voor een grotere urine productie. Daardoor zal de stal natter zijn.


Pavo doet onderzoek naar eiwit in paardenvoeding
Ruwvoer voor paarden bevat steeds minder eiwit

Pavo onderzoekt

Uit de ruwvoermonitor van Pavo, waarmee we elk jaar vaststellen wat de ruwvoer kwaliteit is die aan paarden wordt gevoerd, blijkt dat zeer veel ruwvoer dat aan paarden gevoerd wordt een zeer laag eiwit gehalte heeft. En voor veruit het grootste deel van de behoefte moet het ruwvoer het eiwit en de aminozuren leveren die een paard dagelijks moet binnen krijgen.

Pavo stelt vast dat met de huidige kwaliteit van ruwvoer bijna 25% van de paarden in een tekort situatie dreigt te komen, als het eiwit niet aangevuld wordt.

Met name bij sportpaarden en paarden in de fokkerij zou er veel meer aandacht moeten komen voor de kwaliteit van het eiwit, de aminozuren voorziening en de dekking van de behoefte vanuit ruwvoer.

Daarom doet Pavo samen met eigenaren onderzoek aan dragende en lacterende merries en sportpaarden. Doel is om te onderzoeken wat toevoeging van kwalitatief hoogwaardig eiwit in het rantsoen voor effect heeft op de prestatie van de paarden.

Heb je zelf vragen over eiwit in het rantsoen van jouw paard, neem dan contact op met Pavo VoerAdvies via mail of telefoon 0900 – 7227 336