Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Rantsoen aanpassen bij weidegang

Hoewel gras voor een paard een natuurlijke voedingsbron is, brengt de overgang van het stal- naar weideseizoen wel wat risico’s met zich mee. Gras (en dan vooral voorjaarsgras) heeft een zeer hoge voedingswaarde. Het is niet alleen verstandig om je paard rustig aan de wei te laten wennen, maar om ook het rantsoen onder de loep te nemen en mogelijk aan te passen.

Rekenen met droge stof

Waarschijnlijk heb je de term 'droge stof' weleens gehoord. Als het gaat om het berekenen van de voedingswaarden, ga je vaak uit van de voedingswaarde op basis van droge stof. Gras bijvoorbeeld, bestaat voor 85% uit water. In een weide met een flinke grasmat eet een paard van 600 kg ongeveer 3 tot 5 kg gras per uur. Haal je het water hieruit, dan blijft er 450 tot 750 gram droge stof over wat per uur opgenomen wordt. Bij vijf uur weidegang krijgt je paard dus tussen de 2 en 4 kg extra voer (droge stof) binnen. 

Voor sobere rassen en paarden die niet werken

Paarden en pony’s die weinig of geen arbeid verrichten hebben voor hun energievoorziening voldoende aan de voedingsstoffen uit het gras. In sommige gevallen wordt de behoefte zelfs overtroffen met overgewicht als gevolg. Dit probleem komt veel voor bij sobere rassen.

Aanvulling van vitaminen en mineralen

Vaak krijgt zo’n pony nog een handje krachtvoer, omdat het anders ook zo zielig is. Maar let op: hiermee geef je weliswaar maar een klein beetje energie en eiwit, maar ook maar een klein beetje vitaminen en sporenelementen. En dat is te weinig. Gras bevat van zichzelf namelijk wel vrij veel mineralen, maar te weinig vitaminen en sporenelementen op de totale behoefte van je paard af te dekken.

Daarom is het voor sobere rassen en paarden die niets doen of te dik zijn, verstandig om juist die vitaminen en sporenelementen aan te vullen. Pavo heeft speciaal hiervoor SummerFit koeken ontwikkeld. Eén koek bevat een dagdosis aan vitaminen en mineralen, zonder dat je je paard of pony extra energie en eiwit geeft. Een andere optie is de complete vitamine- en mineralenbalancer Pavo Vital, waar je met 100 gram per dag (pony 50 gram) al voldoende mee geeft. 

Voor paarden en pony’s die werken 

Bij paarden of pony’s die bereden worden, hangt de aanpassing van het rantsoen af van de hoeveelheid weidegang. De stelregel is dat aanpassing van het rantsoen nodig is bij meer dan 2 à 3 uur weidegang per dag in een bemest weiland met een flinke grasmat. Bij vijf uur weidegang krijgt een paard meer dan 3,5 kg droge stof binnen. Om dit te compenseren kun je 3 kg ruwvoer minder geven én 1 kg krachtvoer minder.


Wil je graag advies op maat, speciaal voor jouw paard en jouw situatie?
Neem dan contact op met Pavo VoerAdvies, ons team geeft je gratis en deskundig advies.Krachtvoer met de juiste samenstelling 

Weidegras bevat veel energie, eiwit en suiker, maar weinig structuur. Let daarom bij de keuze voor het soort krachtvoer op de juiste aanvulling; wat in het gras zit hoef je immers niet meer bij te voeren. Voor paarden die recreatief gereden worden of licht werk doen, is het verstandig om naast weidegang een suikerarm krachtvoer met veel structuur te geven, die tevens een laag energie –en eiwitniveau heeft, zoals Pavo Nature’s Best.

Voor paarden die heel weinig krachtvoer nodig hebben, of gevoelig zijn voor suikers is Pavo Care4Life een geschikte aanvulling. Pavo Care4Life is een stuctuurrijke blend met veel kruiden, vitaminen en mineralen en zonder de energie van krachtvoer.