Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Ribben ongewenst zichtbaar?

 

Bijna iedereen vindt een te dik paard er gezond en gezellig uitzien. Voor te dun zijn we huiverig. Men ziet toch liever niet de ribben van zijn paard en van een al te hoekige achterhand worden we ook niet blij. 

Vertrekpunt bepalen

• Gezondheidscheck bij je dierenarts om medische oorzaken uit te sluiten.
• Ruwvoeranalyse door Eurofins Agro.
• Het Horse care pakket van de GD Deventer met  mest en bloedonderzoek.

Bloed en Mest onderzoek

Bij een bloedonderzoek let je op ziektekundige oorzaken voor ondergewicht. Werken lever, nieren en darmen naar behoren? Ook het gebit wordt nagekeken. Als bloed en mestonderzoek goed zijn is het mogelijk om met een speciaal voerschema goede resultaten te bereiken. 

Ruwvoeranalyse

Het rantsoen van een paard bestaat voor 60 tot 99% uit ruwvoer!!
Zeker bij een mager paard is ruwvoer van levensbelang voor een gezonde darmwerking. De eerste stap is om het ruwvoer te laten analyseren bij Eurofins Agro.

Gemiddeld zien we in voordroogkuil voor paarden een drogestof gehalte van 650 – 700. Dat betekent dat het ruwvoer voor 65 - 70% bestaat uit droge stof en voor 30-35% uit water. Van voordroogkuil moet je relatief gezien veel kilo’s voeren omdat een groter deel enkel vocht is. 

Ook wordt er gekeken naar de energiewaarde en het VREp (Verteerbaar Ruw Eiwit paard) gehalte. Deze zouden beide redelijk hoog moeten zijn om een mager paard te laten aankomen.

De gemiddelde energiewaarde in de droge stof is 0,65 EWpa (Energie Waarde paard).
De gemiddelde VREp waarde is 78 gram per kg droge stof. 
Als het ruwvoer van bemeste grond af komt zijn de gehaltes aan mineralen en spoorelementen meestal wel in orde. Dat is anders voor onbemeste grond. Dan is een aanvulling via krachtvoer of een supplement vaak noodzakelijk.

Weidegang

Een paard dat mag aankomen zou bij voorkeur de hele dag in de weide mogen lopen. Energie en eiwitgehaltes van vers gras liggen normaal gezien duidelijk boven die van het huidige ruwvoer. Als weidegang niet mogelijk is, is onbeperkt ruwvoer erg belangrijk. 

 


Cindy

Rantsoen voor een te mager paard

Magere paarden hebben extra proteïnen nodig die als bouwstof fungeren. Daarom werkt de veulenbrok Pavo Podo®Grow zo goed. Dit is een brok voor opgroeiende paarden, dat kwalitatief zeer hoogwaardig eiwit bevat. 

Het rantsoen wordt aangevuld met 1 x per dag een voerschep Pavo SlobberMash.Dit product maak je aan met warm water. Het bevat een hoog aandeel lijnzaad en vitamine C om de vacht te laten glanzen en tevens ondersteunt het een stabiele spijsvertering door zemelen.

Onbeperkt ruwvoer is extra belangrijk bij gebrek aan weidegang om een goede darmwerking te ondersteunen. Controleer altijd of je paard 1 tot 1,5 % (in de ds) van zijn (streef)lichaamsgewicht aan ruwvoer krijgt. 

Voor een warmbloedpaard dat in goede conditie zo'n 600 kg zou moeten wegen komt dat ongerekend neer op  10 tot 16 kg per dag. En dat is een flinke bult ruwvoer.

Samengevat

• 10 tot 16 kg hooi per dag
• 1 x/ dag Pavo SummerFit koek voor mineralenaanvulling
• 2 x/dag ¾kg Pavo Podo®Grow,
• 1 x/dag 1 schep Pavo SlobberMash (behalve op rustdag)

Tip: weeg je ruwvoer eens. En? Was je verbaasd?